Успешните уеб проекти стартират с опростена функционалност и минималистично

June 30th, 2017

Колкото по-амбициозен е един проект, толкова повече функции се очаква да се накачулят около основното му ядро. Този факт скрива идеята на проекта и потребителят, най-вечеконкурентът, го разглежда единствено и с цел – любопитство или както се казва “гледа какво да крадне”.

Основната амбиция на амбициозните проекти би следвало да е – да вършат работа.

Една група подобни проекти са системите с двупосочна връзка.

Започнахме да разработваме такива около 2003-та година. Тогава нашият екип се отказа окончателно от лоцалните приложения и започна разработка на специализирани интернет (уеб) базирани платформи за обмен на информация между възложители и изпълнители на поръчки в различни сфери.

Няколко години преди това, през 1999-2000 година реализирахме няколко експериментални варианта. Тогава те представляваха опростени сайтове с класифицирани обяви. Достъпът до контактите на потребителя, въвел обявата, се получаваше при определени условия. Простично и ясно.

И тъй, дойде 2003, за която започнахме да говорим по-горе …

Основната функционалност на платформите за обмен на информация е: два вида потребители и работа, която трябва да се свърши на оптимална цена за оптимално време – едните предлагат работа, другите предлагат цена и срок. Звучи просто.

Според особеностите и различността на проекта, гъделите, които поръчителят на платформата иска да предложи на потребителите, тази функционалност се разклонява. Ако сте разработчик, основната ви задача на този етап е да накарате поръчителя на системата да се откаже от всички финтифлюшки, които той мисли, че привличат потребителите, които всъщност абсолютно не харесват финтифльюшките, защото ги отвлича от основното, за което са на сайта,  а именно – да си свършат работата.

Независимо, че е базирана на една и съща система за управление на съдържанието и като администрация изглежда еднаква, всяка платформа, която разработваме, е различна като публична част. Това иде да рече, че всеки такъв сайт е с индивидуален дизайн.

И тук ще представим две от тези системи с тяхната визия.

Builder.Bg – платформа за връзка между възложители и изпълнители в строителството и A.H.  – платформа за връзка между зъболекари и пациенти.

Първият проект е уеб приложение, което е предназначено за България, докато второто обхваща държави в Централна Европа и САЩ.

И двете платформи предлагат двупосочна ангажираност.

A.H. свързва пациенти с лекари и лекари с пациенти. Пациентът е възложител. Той дефинира своя проблем и го представя в платформата. Лекарите от своя страна изпращат своите предложения така, че пациентът да избере най-добрата оферта. От друга страна, пациенти, които търсят специалисти имат възможност да заемат директно час за тях на база това, какво са лекарите са въвели като свободни часове.

Ace Health

Builder.Bg работи на подобен принцип на обмен на информация. Възложителят търси изпълнители за своя проект, като избира най-изгодната сред получените от „билдърите“ оферти.

Builder.Bg

И така, да се върнем в началото:

Твърдя, че амбициозните проекти са успешни, когато стартират с опростена функционалност и минималистично. Ако все още се съмнявате – спомнете си Google, както и нещо далеч по-близко – abv.bg.

Стъпките за успешен амбициозен проект са:

 • маркетинг
 • ясна идея
 • добре описана функционалност  – ако сте изпълнител на проект, не оставяйте това на случайността и на волята на поръчителя
 • избор на подходяща технология за реализация – избягвайте wordpress, open и summer cart и друг безплатен софтуер.
 • устойчивост на проекта – как ще се издържа след като е направена началната инвестиция.

За всичко казано по-горе стоят почти 20 години опит в разработка на уеб базирани приложения, горе-долу толкова години, на колкото е Оня младеж, който ви обещава да го направи за 10 пъти по-малък бюджет.

Google – разследвана от антитръст комисията на ЕС

June 28th, 2017

Европейската комисия налага глоба на Гугъл за нарушаване на антитръст правилата на ЕС. Сумата е 2.42 млрд евро, а причината е подозрението, че компанията злоупотребява с доминантното си положение на пазара, класирайки в резултатите от търсене комерсиалните си партньори най-отгоре.

Буквално основанието за налагане на глоба звучи така: „дава незаконно предимство на собствената си услуга за сравнение на цени“.

Доминиращото положение на Google, което е безспорно, започва да вреди сериозно на честната конкуренция.

И преди компанията е получавала сериозно предупреждения, свързани с подбудите, които отправя към производителите на смарт устройства, за инсталиране и вграждане в операционните системи на приложения на Гугъл.

Компанията трябва да прекрати тази своя практика в рамките на 90 дни, в противен случай ще се наложи да плати наказателна глоба до 5% от средния дневен оборот на холдинга Alphabet, дружеството майка на Google, в което е съсредоточена собствеността на различни продукти на Гугъл.

Google Shopping е специална програма, в която търговци могат да зареждат продукти чрез специален профил в Google Merchant center account, което е платформа, осигурена от Гугъл за съхраняване и обслужване на продуктови списъци, и дава възможност за показване на информация за стоките в резултати от търсене.

От Google заявявиха, че не приемат решението на ЕК и ще го обжалват.

Всъщност, дали ще глобят Гугъл, или разследването ще бъде спряно, нас специално едва ли ни касае. Изключително важен обаче е официално публикуваният резултат, че третата позиция в резултатите от търсене е по-ефективна от първата.

 

Използвана е информация от
https://www.google.com/retail/solutions/merchant-center/
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-1784_en.htm

https://abc.xyz/

Alphabet

Alphabet

Какво плащате на един консултант

June 27th, 2017

Ето няколко мъдри стиха на Големи български творци, които обясняват защо трябва да се плаща за консултации, за знания и за … SEO.

ВРЕМЕТО
Времето е чисто злато,
можеш да си набереш,
но помни, че е крилато,
хвърка, бяга щом се спреш.
П. Славейков

 

Един почти безплатен урок по онлайн продажби

June 26th, 2017

ОСНОВЕН ИЗВОД: вслушайте се в своя консултант и професионалист, защото му плащате. Ако не му плащате – той може да ви мотка както си иска и не носи отговорност за това. Вашият братовчед и Онези момчета със зализаните бретони и път на една страна, са вредни за Вашия онлайн бизнес. :)

Вие сте Клиент. Клиент, който иска да е на първи места в Гугъл по … всичко. Няма как. Затова раберете какво точно продавате или предлагате. И ако не сте го правили офлайн, то ще се затрудните Онлайн.

По-добре е да сте между 3-5 или 11-13-то място.

Всяка страница, както наричаме един класически уеб документ, без значение дали е статичен или динамично създаден се слага там, за да допринесе ползва на собственика на информацията, която представя.

Ние сме тези, които прилагат технологии, които изчистват програмен и html код така, че информацията да бъде коректно изчетене, извлечена, индексирана и позиционирана от Гугъл. Ако разбира се Гугъл не прави въртели.

Информационното обезпечаване е ангажимент на лицето, което е собственик на информацията.

Има 2 вида информация: (1) мета данни (title и description), за което всеки, който не разбира от технологии знае, защото е „чел“ или едни много умни младежи са му обяснили. (2) адекватни данни, описващи продавания на страницата предмет, услуга или индивид.

(1) Са видими за ботовете на търсачките и в резултатите от търсене
(2) Са видими, след като търсещия потребител попадне на страницата, т.е. хареса това, което пише в резултатите от търсене и влезе на страницата.

Е, това (2) е много важно. Защото, ако си на първи места в една търсачка, но нямаш клиенти то по-добре да ни се обадиш, за да ти помогнем да преосмислиш начина на предлагане.

Сред основните грешки, които се правят по отношение на информацията е пренасищането и изброяването на ключови фрази – едно безумно каканизане. Ако един потребител види в резултата следното:

Одеало, Odealo, топло, студено, zima, завивка Odealo.bg
Одеало подпомага загряването на човешкото тяло, създавайки топлоизолирана среда около него, с цел предпазване на организма от настинка (завиване, затопляне, загряване, топло през зимата ,през есента и през пролетта). Завиване с лятно одеало.

Или

одеало, одеяло, одеала, одеяла – ХХХ Текстил
www.ххххххххх.com › ОДЕЯЛА
одеало, одеяло, одеала, одеяла.

Иска да купи одеало, и Вашият сайт е на трето място, то той няма да купи. Дори и да е на първо място сайтът ви, той същио няма да купи от Вас. Просто защото няма да посети сайта ви при такъв анонс.

В същото време 2 места след вас, някой, който е писал:

Памучно лятно одеало – зелено на бели цветя
Памучно лятно одеало с размер 110х210 см – зелено на бели цветя на цена от 28.00 лв. и с гарантирано високо качество от онлайн магазин ХХХХ.

И Вашият клиент ще влезе и купи при него!

Какво ние ще направим а Вас:

 • ще ви консултираме за особеностите и психологията на поведението на интернет потребителите
 • ще ви консултираме какво да бъде вашето поведение като търговец във виртуалното пространство, което всъщност е виртуална реалност. (Реалност е много важна дума)
 • ще ви дадем съвет КАК да формирате информацията в двата аспекта по-горе (1) и (2), щото тя да продава продукта Ви
 • ще осигурим технологична чистота и прилагане на авангардни методи, за да сте първи по Вашите, а не чужди продукти, защото обратното е вредно за вас.

Ние НЯМА

 • Да ви обясняваме технологии и техники, защото това е вредно за вас
 • Да ви консултираме безплатно, защото това е вредно за вас, както са вредни курсовете, на които в разни бизнес-не-знам-си какво ви канят да ходите.
 • Да направим вашия бизнес в интернет, защото това е ваш, а не наш бизнес.

Индексация на сайт в Google – бърз старт

June 5th, 2017

Бърз старт в индексирането в Google е нещо, което се налага често. Било, защото клиентът бърза. Било защото не е знаел, че бърза, било защото е необходимо да се появи в Гугъл в точно определен момент, но е пропуснал да каже.

Как да се появи много, ама много бързо. В рамките на няколко час. Ще дадем пример с един сайт за проект Изпълнение на мерки за повишаване на енергийната ефективност в МБАЛ – Поморие, за да има конкретна информация и да е по-лесно да обясним.

 1. Проверете дали не сте забранили индексиране на сайта с някой мета таг.
 2. Инсталирайте Yoast SEO плъгин (сайтът е с wordpress). Той дава най-адекватни резултати, но задължително трябва да разчитате на своя професионализъм преди всичко.
 3. Направете самостоятелен account  в Google webmaster tools и добавете сайта, като изберете опция за добавяне от алтернативната група, с HTML маркер.
 4. Копирайте този ред в Yoast SEO -> dashboard -> webmaster tools в полето за Гугъл
 5. Върнете се в Google Webmaster tools и верифицирайте
 6. След това влизате в Crawl -> fetch as Google.
 7. В полето за посочване на URL (в горната част на екрана) въведете “/” и натиснете бутона “Fetch”. Така ще се прихване началната страница на сайта. В таблицата отдолу се появява едно ред и вдясни има бутон, чрез който можете екстрено да подадеде новото съдържание към индекса на Гугъл. Изберете опция за обхождане на конкретната страница и прилежащите и линкове.

До половин час (няколко минути) новото съдържание ще е в Гугъл. Не прекалявайте, за да не се спамне.

За по-сигурно – пуснете още няколко страници в индекса, но избирайте обхождане само на конкретното URL.

След като извършите всичко по-горе, направете няколко кратки статии в блоговете, които иматре предварително подготвени. Пуснете страниците от конкретните блогове за индексиране с обхождане на директните линкове.

Две-три публикации в социалните медии може да подобрят поведението и да забързат пълното индексиране на сайта.

Всичко описано е свързано само с първоначалната индексация и едва ли ще доведе както траафик, така и позициониране. Съветът ни е, ако не сте професионалисти да се обърнете към нас за индексиране на сайт или за оптимизация.

Follow Us on Twitter

Яндекс.Метрика