Семиотичен анализ на реклама

January 27th, 2011

За да можем да говорим за символиката на елементите от една реклама, смисъла, който те носят, и сюжета, който развиват, е редно първо да споменем няколко неща относно значението на „символа”.

Символът е обект, картина, написана дума, звук или даден знак, който представя идея, съобщение или друго послание посредством асоция, прилика или общо-приета норма. Когато се задълбаем по-дълбоко в смисъла на това определение откриваме, че символът е нещото, което носи смисъл за този, който го чете, вижда или чува. В общи линии той е всяка единица от информация, която може да бъде предадена като съобщение или послание, от който или каквото и да било, било то думи, образи, жестове, миризми, вкусове, покрития, звуци.

Естеството на символите е материя, изледвана отдавна от философията и семиотиката, но в днешно време най-разпространената представа е, че ефективността и смисълът на даден знак зависи както от получателя така и от този, който изпраща посланието чрез него. Ако „изпращащият” не е запознат със съответния език, обичаи и нрави то той няма да бъде способен да изрази това, което иска да предаде или ще създаде грешна представа у „получателя” на съобщението.

Затова в сферата на рекламата и рекламните съобщения е от крайна необходимост задълбочено познание и усещане за правилната и ефективна употреба на символите, знаците и тяхната символика. Неумението да се справя с правилното предаване на желаното послание би довело до провал на съответната рекламна единица и създаване на грешни, а е възможно и негативни асоциации в целевата група.

Нека да разгледаме как се справя с тази задача една от рекламите свързани със сливането на БТК и ВИВАТЕЛ в една компания – ВИВАКОМ – през 2009. (в приложено списание – National Geographic от Октомври 2009 – стр.7)

В случая тази реклама разчита много тежко на вече изградения имидж на компаниите, чиято дейност е известна – телекомуникационни услуги, телефония и услуги на мобилен оператор, затова и процентът на хора, които биха били подведени от посланието, че става въпрос за туристическа агенция, например, която рекламира услуга за резервация по телефона, би бил малък. Все пак хитро подбраното мото и име на новата компания насочва в правилната посока – “Всичко, което ни свързва” и „ВиваКОМ”. Мотото е двусмислено, но и много подходящо, защото обединява чисто техническия аспект на комуникацията – всички методи на телекомуникация – както и социалния аспект – свързан с взаимоотношенията между хората.

Текстовото послание – „Резервирай по телефона следващото приключение” е кратко, но обвързано с метафори. Естествено то е подкрепено от графични символи чието взаимодействие с посланието е описано по-долу. Желанието на мениджмънта е „да запази динамичността на марката Vivatel и сигурността и технически облик на БТК”, като използва нещо дълбоко познато като „телефона” като контра-пункт на новото начинание на компанията, представяно от „приключението”. Макар телефонът да е нещо, което революционно превърна света в едно по-малко място, той вече се превърна в едно крайно естествено постижение на техническата мисъл, което е неразделна част от ежедневието на голяма част от човечеството. Впечатлението на „уют”, който създава дълбоко познатото пособие се засилва и от рисунката на класическата слушалка. Представянето на „приключението” и нарисуваните балони, символ на вълнуващо пътешествие, геройско постижение заедно с телефона, при това нарисувани с тебешир, създават усещането за новото начинание, в което се спуска компанията, но без да изглежда твърде лековато.

Изборът на стила на изрисуване – като надраскани с тебешир – не е случаен – новата компания „създава”, изгражда нов тип на услуга и философия на фирмата. Този, който се впуска в приключение успешно трябва да притежава уменията и желанието да се справи добре, да е умел. Това е търсен ефект от рекламния отдел на компанията – „Новата рекламна стратегия на Vivacom цели да убеди потребителите, че компанията навлиза в нова орбита от ценности, които я отдалечават от образа на бившия държавен телеком”.

Като цяло символиката на рекламата е нематериална – свързана с чувства, идеи, възможности. Така както бизнесът на компанията е свързан с нещо абстрактно – телекомуникация, така и идеята, която създава рекламата е абстрактна – чрез вече натрупан опит компанията ще се справи с новите предизвикателства.

Stoyan
stoyan@development-bg.com

Информационен ексхибиционизъм

January 20th, 2011

Мейлинг листите – защо ги забравихме!

Една от малкото професии, които в своя български вариант възникнаха след Интернет, в българския му вариант, е тази на ПР-ите (ПиаРите). Затова са малко объркани, за което виртуално им се прощава така, както на Бубка  условно и се прощава като се наака, и просто се изхвърля наакания памперс.

Имаше време, в което нямаше друго освен IRC, мейлинг листи, и още две три врътки за пестене на онези битове, които се процеждаха по модемите.

Ако ПР-ите не бяха информационни ексхибионисти или  помнеха нет-а преди фейсбук, по всяка вероятност щяха да използват мейлинг листи.  Мейлинг листи са онези списъци от е-мейли, които се събират Някъде, слага им се едно етикетче@еди-си-какво.ком(нет, орг, алабала), и после като се пусне мейлче на това етикетче@еди-си-какво.ком то пристига до всички онези е-мейли от по-горе, но те получават писмо, в което има само 1 изпращач и 1 получател.

Така собствениците на мейли се чувстват неповторими потребители на интернет.

Така и списъкът със събрани е-мейли остава скрита за получателите, което обикновено е тайната мечта на всеки ПР.

С цел яснота на изложението искаме да отбележим, че ползването на мейлинг лист или списък от мейли тупнати в Cc или Bcc е далеч от адекватна e-Mail кампания (наричана още емейл кампания).

Възможност за създаване на мейлинглист ( това с глиста стана случайно, но ни хареса) предoставят дори безплатните уеб базирани пощи.  Това са  т.нар groups, групи или по друг начин…

Има две причини да напишем горното:
1.  пристигат послания с огромни списъци от мейли – все едни и същи
2. обичаме PR-ите обичаме и всяка ПР агенция
3. “… и най-подир Аго, знаеш ли – ако не знаеш да знаеш “, казала Гергана на Агата и заявила, че първо либе Никола – първо венчило той ще е … та и ние – трябваше ни нещо с “мейлинг лист”.

Малко по-късно ще приложим списък с известните нам мейли в полза любимите ни ПР агенции.

Сигнали от Социалните мрежи

January 19th, 2011

Между 8 и 10 Март тази година ще се проведе годишната SEM конференция SMX West – Search Marketing Expo

SEM = search engine marketing
SEM означава маркетинг, чрез използване на средствата на търсещите машите, наричано за кратко онлайн маркетинг или интенет маркетинг.

През последните години търсачките от типа на Google, Bing, Yandex представят на собствениците на сайтове все повее информация за потребителите и трафика.

SMX West е и за уеб дизайнери и уеб програмисти (наричани общо web developers), практици в социалните медии, PR труженици, конвенционални маркетолози – изобщо за всички, които  са част от екип, отговорен за привличането и удовлетворяване на клиенти онлайн.

Социалните сигнали, които идват от фейсбук, туитър, други, са все по-значещи за позиционирането на определен бизнес в Интернет. Нещо повече, гигантите в търсещия браш започнаха да се съобразяват с тях.

Копирайтинг за уеб, ха

January 14th, 2011

Копирайтър, копирайтинг, first time visitors, и други  … не са наш избор, а недоимък на лексиката.

С какво сме по-различни и добри. Уникалността на индивида го прави запомняем. Уникалното качество на обекта го прави разпознаваем сред множеството други подобни.

Често се изказват съмнения, относно важността на представеното уникално съдържание в Интернет. Коментира се дали то се чете от потребителите, които за сефте попаднали на даден интернет сайт. Няма съмнение, че the first time visitors обръщат внимание най-вече на мултимедийните изяви на дизайнера. 

За ботовете на търсачките обаче, както и за феновете, както се наричат лоялните посетители, уникалното съдържание е Thumb Up.

Капризните ботове на търсачки пък, искат това съдържание да е с добре пресметнато покритие на фрази и думи.

2011 година е годината на Заека. Затова да ускорим скока на фирмения интернет сайт, преди да са го отстреляли.

Следвайте инструкциите по-долу:

  1. Свържете се с доверени копирайтъри на текстове за уеб – внимавайте, защото за целта ви трябват ерудити, какъвто комшията не е
  2. Представете вашия сайт на копирайтъра
  3. Представете бизнеса си на този копирайтър
  4. Опишете целите на бизнес-а с Интернет
  5. Опишете пазара, който уеб сайтът трябва да покрие
  6. Нека майсторите на клавиатурата напишат или пренапишат текстовете на посочения Интернет сайт
  7. Нека тези копирайтъри се размърдат и създадат шаблона, по който вие да създавате в последствие текстовете
  8. След като копирайтър-а ви предостави уникалното съдържание – прочетете го за фактологични грешки, или за евентуални неадекватни текстове, произтичащи от тспецификата на материята.
  9. Ако се объркахте или се чудите какво да правите – просто ни се обадете

скайп: kak-development
e-mail: office@development-bg.com
или с ето тази форма: http://www.development-bg.com/контакт-с-уеб-дизайнер

Опасно отдалечаване

January 13th, 2011

Масовите интернет приложения опасно отдалечават клиентите от бизнеса и го обезличават.

Масовите интернет приложения опосредстват прекия достъп на потребителите и евентуалните клиенти до бизнес-а.

Уеб приложения са уеб базирани софтуерни програми, които предлагат определена услуга – търсене на стока, имот, услуга, хотел, самолетни билети. Примери за такива са големите онлайн концентратори като аукро, booking, imot.алабала, други. Техни клиенти са търговци в съответния бранш, а потребители – клиентите на тези търговци. Интернет приложения са и отлепили бързо нагоре социални мрежи.

Бумът на търсачките допринесе за това фирмените сайтове да станат популярни и доведоха до тях потенциални клиенти. Google, yahoo, bing, яндекс, директории от типа на дир.бг, гювеч-а и други спомогнаха бизнес сайтовете, онлайн магазини и ателиета да стават все по-популярни. Действително и при тях се отделя място за рекламни препратки. Търсачките не задържат потребителя, а прихващайки го препращат към сайта на търговеца.

В последно време обаче, все по-агресивни стават собствениците на уеб приложения. Първоначално интернет базираните уеб клъстери изглеждат безобидни – дават платформа за изява на търговци. В същото време концентрират и задържат вниманието на потребителя по-дълго в конкретното място, интернет приложението, прелагайки му директна покупка и други услуги наоколо и така “отбиват” клиента от марката.

Истерията около социалните мрежи и новопредлаганата услуга – популяризиране (реклама) във фейсбук е радваща нашего брата уеб дивелопъра, защото е ново кранче.

Страниците във фейсбук обаче – при внимателен прочит на общите условия се оказват малко озадачаващи. Възниква въпросът, чия е информацията?

Налагането на социалните мрежи и всякакъв тип Интернет приложения, като място за най-дълъг период на престой, по всяка вероятност ще преобърне драстично старата система на скрита реклама в Интернет, в която топ 1 беше гугъл.

Дали обаче ще увеличат клиентите или ще направят сегашните клиенти общи и за конкуренцията – това е въпрос, който ще се реши в следващата една година.

Интернет приложение е приложен софтуер, който е инсталиран в Интернет и автоматизира конкретна услуга.

Follow Us on Twitter

Яндекс.Метрика