Реклама в Интернет – без самоделки моля

May 18th, 2015

Защо точно реклама в интернет като тема на този пост …

Преди няколко дни седяхме в офиса и коментирахме с наш приятел, както наричаме старите клиенти, представянето на неговия бизнес в Интернет, новите възможности на Гугъл и Фейсбук, станали нарицателни, кой какво го посъветвал и кой какво му казал, и какво няма …

Не щеш ли, по телефона му звъни детски глас, който предложи да му направи реклама в Интернет, т.е. да го турне в картата на Гугъл. Подава ми Той телефона и започваме смислен разговор, в който се разбира, че детето работи за Една Голяма Агенция за Нещо си, която го е научила какво да казва при определени условия, и е пропуснала да му кажа да мълчи умно, когато не знае нещо. Същата агенция не се е постарала да му предаде минимално необходимите знания, като например “ако си в небрано лозе, разбери кой е собственикът”, или “освен гугъл карти, или такива на яндекс и на бинг, и едни други, а пък картите на джи-пи-ес са башка” …

И тъй … Рекламни „стратегии“, реклама в интернет, или там където се отчита най-вече видяното.

реклама в ИнтернетPPC pay per click (пей пъ клик – попей с приклякване). Плащане при реализация на клик (цъкане) върху съответната реклама в интернет, рекламната връзка, или просто връзка. Подобни системи използват Google, Yandex, Bing и няколко български рекламни мрежи. В този случай се залага на определен бюджет, като е препоръчително да се използват 2-3 дни за тестове, за да се налучка правилното, без значение, че настройващият майстор е Голям Майстор. Фейсбук също предлага подобен начин на рекламиране. Обаче тези формални елементи не ми се разправят, защото все ще се намери някой, който да ги прочете и след това да тръгне да обяснява как е прочел на едно място, и вече всичко му е ясно …

При зле подбран таргет, има голяма вероятност да „издумкате“ бюджета и това да не доведе до продажби.

В много случаи клиентите за PPC реклама просто желаят „увеличаване на посещаемостта“, което е безумие отвсякъде. Обаче това се разбира накрая, защото “по 1000 души на ден ми влизаха в сайта и нито  не купи” …

Препоръчително е този тип интернет реклама, която като правило е сред най-скъпоструващите, да е по повод конкретен продукт, промоция, нужда от бърза продажба, и други кампании, имащи за цел да реализират конкретни сделки в кратък период от време.

Странно е твърдението, че това е най-евтиният начин за привличане на потенциални клиенти.  Особено, ако продуктът, услугата или каквото там се рекламира е в силно конкурентен сектор.

PPI /нямам идея така ли се пише/ – плащане при показване, или с отчитане на импресиите. Импресия е зареждане на определена реклама (показване на определена реклама) на монитор на устройство, без значение дали е смартфон или таблет, или десктоп компютър.

Възможно е да се подбере показване само на определен тип устройства, ако се прецени, че целевата група е в този сегмент.

Импресиите са подходящи, когато рекламата е атрактивно направена, предназначена за по-широка публика. Изключително важен е подборът на целевата група, на сезона, на часовата зона на показване на мястото на показване – горе, вляво, вдясно и други. Гаранция определено – йок! Какво можем да кажем за всяка необмислена реклама в интернет, а и не само там.

Отново – направете първоначално тестова кампания, за да усетите най-точната комбинация.

Интернет рекламата, както и агенциите, които се занимават по принцип с реклама, неглежират елементи като добро познаване на потребителското поведение, на особеностите на зареждане на един сайт, на скоростта, на технологиите, и т.н

Наскоро и ние получихме предложение от „известна българска фирма“ за … това да ни изградят рекламна стратегия в Интернет.

Проявихме интерес да получим оферта.

Получихме я. Изпъстрена с глупости, показваща пълна неадекватност и непознаване на материята, но пък богата на термини.

Затова, когато все пак решите да се впуснете в авантюрата на реклама в интернет – свържете се с нас, белким спестим някой друг лев, запазим честта на бранша, и … вие спечелите покрай нас.

Каквото и да ви говорят оптимизация на сайт и регистрация в търсещи сървъри и директории е по-малко рисково.

Преди обаче да тормозите за реклама в интернет хората, които са ви изработили сайт – вижте това, което искате да предлагате дали става за предлагане.

Направи си сам

.. безплатен уеб сайт – най-скъпата екстра :)

May 11th, 2015

Имате ли идея колко струва един безплатен уеб сайт :)

В последните месеца при нас идват клиенти, които вече са разбрали: Най-скъпият сайт е Безплатният уеб сайт. Струва МНОГО, ама МНОГО!

Започва се така: Вие нямате нужда от уеб сайт, или поне така си мислите, обаче сте разбрали, че някой си е направил почти без пари уеб сайт и кърти пари с него, продавайки … разни неща.

Веднага се сещате, че ако един уеб сайт е почти без пари, което по всяка вероятност означава, че имате профил в OLX, или в БазарБг, или в АлоБГ, или ДОРИ! в eBay, то той може да е и без пари – демек безплатен уеб сайт.

bazarEBay_former_logo.svgolx-iconunnamed

 

 

Първо измисляте една страхотна идея за уеб сайт, каквато никой друг, освен 24253 души не се е сетил. Завоалирате я в “колко струва при вас да ми направите уеб сайт” и започвате да го задавате по телефона на всички първи 85 фирми за уеб дизайн без да си казвате името, за да не ви досаждат, обаче се обаждате от мобилен на мобилен … учудено установявате, че първият въпрос от другата страна на линията е “какъв уеб сайт”, и гадните уеб разработчици искат да ви откраднат идеята. Има освен това наглостта да кажат, че един уеб сайт струва от 3000 до 30 000 лева, и трябва да им разкажете всичко, за да ви дадат прецизна цена.

Започвате да търсите и установявате, че в Gooogle има 41,400 точни съвпадения, и 232,000 не толкоз точни. Предлаганията са от Всичко безплатно, до безплатно еди си какво, пък платено еди си какво ….

Безплатен уеб сайт

снимка Факти.Бг

В крайна сметка се обаждате на всички 85 фирми от първите 10 страници и избирате кой ще прави Вашия безплатен уеб сайта … ДА, ама НЕ!  В края на първата година Вашият безплатен уеб сайт струва около 7000 лв, не работи или не е ясно как работи, реализира изключително оригиналната ви идея по един странен начин.

И е почти Оптимизиран, ама не съвсем. Междувременно в Безплатната фирма са се сменили и упражнявали над това, което наричаате сайт около 10 програмиста, които най-вече са се учили, част от тях бидейки в действително ученическа възраст

Като екстра получавате: объркани понятия, загубено време, загубено доверие в бранша, връщане към самоделките, които се наричат “безплатен конструктор”, “безплатен циемес”, “безплатен блог” и забележете “безплатен гугъл сайт”.

И в крайна сметка, отново се обаждате на Онези Задници, дето искаха да им разкажете идеята, не правеха безплатни уебсайтове, и ви казаха май една цена,. дето е малко по-ниска от това дето сега нямате …

Та, най-скъпият уебсайт е безплатният уебсайт :)

За това: Уеб дизайн или kakdevelopment

Фейсбук и Гугъл – началото на ограниченията

May 8th, 2015

В няколко публикации от FB предупредиха собствениците на страница във Фейсбук, да се въздържат от споделяне на видео съдържание от YouTube, собственост на Гугъл.

Фейсбук срещу Гугъл

Дали това е поредна стъпка за принуждаване на потребителите да направят избор.

И не само това! От социалната мрежа предупредиха администраторите на страници, че вероятността техните споделяние да достигнат до по-голям брой потребители е да “постват” оригинално Фейсбук съдържание, а не да споделят връзки и снимки от други източници.

Истинският проблем е най-вече с видеосъдържанието, като е препоръчително видеоматериалите и филмчетата първо да се слагат във ФБ и след това да се споделят. Така ефектът е гарантиран от FB.

Така, както от Гугъл фаворизират класирането на по-предни позиции в резултатите от търсене информация от собствените услуги, от фейсбук ще фаворизират “собственото” си съдържание.

Ето една графика, която представя резултатите за средното “неплатено” търсене на различните типове публикации до потребителите.

Фейсбук срещу Гугъл

Вижда се явното превъзходство на видеото като вид публикация, докато снимките отиват все по-назад. Естествено, зависи от самото изображение. Непосредствено след видеата следват споделяните статуси, за които се счита, че са носители на оригинално съдържание.

Принципно, всяка добра идея се скапва, когато се намесят “PR специалистите”. Пресоляването води до пълно потурчване на постигнатите резултати от ИТ бранша. Желанието за доминиране на всички фронтове води до бърборкане, до измислени хватки и врътки.

Истината е, че каквото и да прави PR специалистът, винаги го подпират ИТ хората, които по правило имат възможно най-пълната информация за случващото се, за поведението на потребителите, за достъпността и читабилността.

В такива случаи са достатъчни само (макимално) няколко стотин реда програмен код, за да се промени ходът на историята … т.е. да се сложи край на опита за манипулиране на публиката, като се “изманипулира” самото показване.

Follow Us on Twitter

Яндекс.Метрика