Google – разследвана от антитръст комисията на ЕС

June 28th, 2017

Европейската комисия налага глоба на Гугъл за нарушаване на антитръст правилата на ЕС. Сумата е 2.42 млрд евро, а причината е подозрението, че компанията злоупотребява с доминантното си положение на пазара, класирайки в резултатите от търсене комерсиалните си партньори най-отгоре.

Буквално основанието за налагане на глоба звучи така: „дава незаконно предимство на собствената си услуга за сравнение на цени“.

Доминиращото положение на Google, което е безспорно, започва да вреди сериозно на честната конкуренция.

И преди компанията е получавала сериозно предупреждения, свързани с подбудите, които отправя към производителите на смарт устройства, за инсталиране и вграждане в операционните системи на приложения на Гугъл.

Компанията трябва да прекрати тази своя практика в рамките на 90 дни, в противен случай ще се наложи да плати наказателна глоба до 5% от средния дневен оборот на холдинга Alphabet, дружеството майка на Google, в което е съсредоточена собствеността на различни продукти на Гугъл.

Google Shopping е специална програма, в която търговци могат да зареждат продукти чрез специален профил в Google Merchant center account, което е платформа, осигурена от Гугъл за съхраняване и обслужване на продуктови списъци, и дава възможност за показване на информация за стоките в резултати от търсене.

От Google заявявиха, че не приемат решението на ЕК и ще го обжалват.

Всъщност, дали ще глобят Гугъл, или разследването ще бъде спряно, нас специално едва ли ни касае. Изключително важен обаче е официално публикуваният резултат, че третата позиция в резултатите от търсене е по-ефективна от първата.

 

Използвана е информация от
https://www.google.com/retail/solutions/merchant-center/
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-1784_en.htm

https://abc.xyz/

Alphabet

Alphabet


Trackback URI | Comments are closed.

Follow Us on Twitter

Яндекс.Метрика