Успешните уеб проекти стартират с опростена функционалност и минималистично

June 30th, 2017

Колкото по-амбициозен е един проект, толкова повече функции се очаква да се накачулят около основното му ядро. Този факт скрива идеята на проекта и потребителят, най-вечеконкурентът, го разглежда единствено и с цел – любопитство или както се казва “гледа какво да крадне”.

Основната амбиция на амбициозните проекти би следвало да е – да вършат работа.

Една група подобни проекти са системите с двупосочна връзка.

Започнахме да разработваме такива около 2003-та година. Тогава нашият екип се отказа окончателно от лоцалните приложения и започна разработка на специализирани интернет (уеб) базирани платформи за обмен на информация между възложители и изпълнители на поръчки в различни сфери.

Няколко години преди това, през 1999-2000 година реализирахме няколко експериментални варианта. Тогава те представляваха опростени сайтове с класифицирани обяви. Достъпът до контактите на потребителя, въвел обявата, се получаваше при определени условия. Простично и ясно.

И тъй, дойде 2003, за която започнахме да говорим по-горе …

Основната функционалност на платформите за обмен на информация е: два вида потребители и работа, която трябва да се свърши на оптимална цена за оптимално време – едните предлагат работа, другите предлагат цена и срок. Звучи просто.

Според особеностите и различността на проекта, гъделите, които поръчителят на платформата иска да предложи на потребителите, тази функционалност се разклонява. Ако сте разработчик, основната ви задача на този етап е да накарате поръчителя на системата да се откаже от всички финтифлюшки, които той мисли, че привличат потребителите, които всъщност абсолютно не харесват финтифльюшките, защото ги отвлича от основното, за което са на сайта,  а именно – да си свършат работата.

Независимо, че е базирана на една и съща система за управление на съдържанието и като администрация изглежда еднаква, всяка платформа, която разработваме, е различна като публична част. Това иде да рече, че всеки такъв сайт е с индивидуален дизайн.

И тук ще представим две от тези системи с тяхната визия.

Builder.Bg – платформа за връзка между възложители и изпълнители в строителството и A.H.  – платформа за връзка между зъболекари и пациенти.

Първият проект е уеб приложение, което е предназначено за България, докато второто обхваща държави в Централна Европа и САЩ.

И двете платформи предлагат двупосочна ангажираност.

A.H. свързва пациенти с лекари и лекари с пациенти. Пациентът е възложител. Той дефинира своя проблем и го представя в платформата. Лекарите от своя страна изпращат своите предложения така, че пациентът да избере най-добрата оферта. От друга страна, пациенти, които търсят специалисти имат възможност да заемат директно час за тях на база това, какво са лекарите са въвели като свободни часове.

Ace Health

Builder.Bg работи на подобен принцип на обмен на информация. Възложителят търси изпълнители за своя проект, като избира най-изгодната сред получените от „билдърите“ оферти.

Builder.Bg

И така, да се върнем в началото:

Твърдя, че амбициозните проекти са успешни, когато стартират с опростена функционалност и минималистично. Ако все още се съмнявате – спомнете си Google, както и нещо далеч по-близко – abv.bg.

Стъпките за успешен амбициозен проект са:

  • маркетинг
  • ясна идея
  • добре описана функционалност  – ако сте изпълнител на проект, не оставяйте това на случайността и на волята на поръчителя
  • избор на подходяща технология за реализация – избягвайте wordpress, open и summer cart и друг безплатен софтуер.
  • устойчивост на проекта – как ще се издържа след като е направена началната инвестиция.

За всичко казано по-горе стоят почти 20 години опит в разработка на уеб базирани приложения, горе-долу толкова години, на колкото е Оня младеж, който ви обещава да го направи за 10 пъти по-малък бюджет.


Trackback URI | Comments are closed.

Follow Us on Twitter

Яндекс.Метрика