Фейсбук и Гугъл – началото на ограниченията

May 8th, 2015

В няколко публикации от FB предупредиха собствениците на страница във Фейсбук, да се въздържат от споделяне на видео съдържание от YouTube, собственост на Гугъл.

Фейсбук срещу Гугъл

Дали това е поредна стъпка за принуждаване на потребителите да направят избор.

И не само това! От социалната мрежа предупредиха администраторите на страници, че вероятността техните споделяние да достигнат до по-голям брой потребители е да “постват” оригинално Фейсбук съдържание, а не да споделят връзки и снимки от други източници.

Истинският проблем е най-вече с видеосъдържанието, като е препоръчително видеоматериалите и филмчетата първо да се слагат във ФБ и след това да се споделят. Така ефектът е гарантиран от FB.

Така, както от Гугъл фаворизират класирането на по-предни позиции в резултатите от търсене информация от собствените услуги, от фейсбук ще фаворизират “собственото” си съдържание.

Ето една графика, която представя резултатите за средното “неплатено” търсене на различните типове публикации до потребителите.

Фейсбук срещу Гугъл

Вижда се явното превъзходство на видеото като вид публикация, докато снимките отиват все по-назад. Естествено, зависи от самото изображение. Непосредствено след видеата следват споделяните статуси, за които се счита, че са носители на оригинално съдържание.

Принципно, всяка добра идея се скапва, когато се намесят “PR специалистите”. Пресоляването води до пълно потурчване на постигнатите резултати от ИТ бранша. Желанието за доминиране на всички фронтове води до бърборкане, до измислени хватки и врътки.

Истината е, че каквото и да прави PR специалистът, винаги го подпират ИТ хората, които по правило имат възможно най-пълната информация за случващото се, за поведението на потребителите, за достъпността и читабилността.

В такива случаи са достатъчни само (макимално) няколко стотин реда програмен код, за да се промени ходът на историята … т.е. да се сложи край на опита за манипулиране на публиката, като се “изманипулира” самото показване.

Follow Us on Twitter

Яндекс.Метрика