Реклама в Интернет – без самоделки моля

May 18th, 2015

Защо точно реклама в интернет като тема на този пост …

Преди няколко дни седяхме в офиса и коментирахме с наш приятел, както наричаме старите клиенти, представянето на неговия бизнес в Интернет, новите възможности на Гугъл и Фейсбук, станали нарицателни, кой какво го посъветвал и кой какво му казал, и какво няма …

Не щеш ли, по телефона му звъни детски глас, който предложи да му направи реклама в Интернет, т.е. да го турне в картата на Гугъл. Подава ми Той телефона и започваме смислен разговор, в който се разбира, че детето работи за Една Голяма Агенция за Нещо си, която го е научила какво да казва при определени условия, и е пропуснала да му кажа да мълчи умно, когато не знае нещо. Същата агенция не се е постарала да му предаде минимално необходимите знания, като например “ако си в небрано лозе, разбери кой е собственикът”, или “освен гугъл карти, или такива на яндекс и на бинг, и едни други, а пък картите на джи-пи-ес са башка” …

И тъй … Рекламни „стратегии“, реклама в интернет, или там където се отчита най-вече видяното.

реклама в ИнтернетPPC pay per click (пей пъ клик – попей с приклякване). Плащане при реализация на клик (цъкане) върху съответната реклама в интернет, рекламната връзка, или просто връзка. Подобни системи използват Google, Yandex, Bing и няколко български рекламни мрежи. В този случай се залага на определен бюджет, като е препоръчително да се използват 2-3 дни за тестове, за да се налучка правилното, без значение, че настройващият майстор е Голям Майстор. Фейсбук също предлага подобен начин на рекламиране. Обаче тези формални елементи не ми се разправят, защото все ще се намери някой, който да ги прочете и след това да тръгне да обяснява как е прочел на едно място, и вече всичко му е ясно …

При зле подбран таргет, има голяма вероятност да „издумкате“ бюджета и това да не доведе до продажби.

В много случаи клиентите за PPC реклама просто желаят „увеличаване на посещаемостта“, което е безумие отвсякъде. Обаче това се разбира накрая, защото “по 1000 души на ден ми влизаха в сайта и нито  не купи” …

Препоръчително е този тип интернет реклама, която като правило е сред най-скъпоструващите, да е по повод конкретен продукт, промоция, нужда от бърза продажба, и други кампании, имащи за цел да реализират конкретни сделки в кратък период от време.

Странно е твърдението, че това е най-евтиният начин за привличане на потенциални клиенти.  Особено, ако продуктът, услугата или каквото там се рекламира е в силно конкурентен сектор.

PPI /нямам идея така ли се пише/ – плащане при показване, или с отчитане на импресиите. Импресия е зареждане на определена реклама (показване на определена реклама) на монитор на устройство, без значение дали е смартфон или таблет, или десктоп компютър.

Възможно е да се подбере показване само на определен тип устройства, ако се прецени, че целевата група е в този сегмент.

Импресиите са подходящи, когато рекламата е атрактивно направена, предназначена за по-широка публика. Изключително важен е подборът на целевата група, на сезона, на часовата зона на показване на мястото на показване – горе, вляво, вдясно и други. Гаранция определено – йок! Какво можем да кажем за всяка необмислена реклама в интернет, а и не само там.

Отново – направете първоначално тестова кампания, за да усетите най-точната комбинация.

Интернет рекламата, както и агенциите, които се занимават по принцип с реклама, неглежират елементи като добро познаване на потребителското поведение, на особеностите на зареждане на един сайт, на скоростта, на технологиите, и т.н

Наскоро и ние получихме предложение от „известна българска фирма“ за … това да ни изградят рекламна стратегия в Интернет.

Проявихме интерес да получим оферта.

Получихме я. Изпъстрена с глупости, показваща пълна неадекватност и непознаване на материята, но пък богата на термини.

Затова, когато все пак решите да се впуснете в авантюрата на реклама в интернет – свържете се с нас, белким спестим някой друг лев, запазим честта на бранша, и … вие спечелите покрай нас.

Каквото и да ви говорят оптимизация на сайт и регистрация в търсещи сървъри и директории е по-малко рисково.

Преди обаче да тормозите за реклама в интернет хората, които са ви изработили сайт – вижте това, което искате да предлагате дали става за предлагане.

Направи си сам

Twitter или Facebook. В България – БГ Мамма :)

March 18th, 2011

Около 2 пъти повече (1,46 пъти)  са лайкванията пред туитванията. Изследването е направено от Eventbrite.
Това, което не се казва е, че Фейсбук е като махленска клюкарница в сравнение с Туитър и Линкедин.  Трудно може да се сравни идеята на like и тази на tweet, особено след като от Фейсбук надминаха и Google по бъгави промени. Първоначалната идея на Like, Share и другите f-Функции се промени значително, докато t-Функциите tweet и follow, като че ли се запазиха.

Тази статистика е полезна за хората, които се занимават с маркетинг в уеб и изглежда сътворена точно с такава цел.

Фейсбук е по-лесно смилаема за масовата публика и за омаломощените журналисти.  В България полуполитиците пренаселиха Фейсбук, и създадоха цяла империя от страници, групи, профили, аламаймунини. 

В България все още най-мощна е социалната мрежа на Мамите, т.нар форум Бг Мама. Около 23% от профилите в Бг Мамите са създадени с цел ПР.  Поради бъркането на родовете от мъжките ПР(и) се създаде специална секция за мъже.

Информационен ексхибиционизъм

January 20th, 2011

Мейлинг листите – защо ги забравихме!

Една от малкото професии, които в своя български вариант възникнаха след Интернет, в българския му вариант, е тази на ПР-ите (ПиаРите). Затова са малко объркани, за което виртуално им се прощава така, както на Бубка  условно и се прощава като се наака, и просто се изхвърля наакания памперс.

Имаше време, в което нямаше друго освен IRC, мейлинг листи, и още две три врътки за пестене на онези битове, които се процеждаха по модемите.

Ако ПР-ите не бяха информационни ексхибионисти или  помнеха нет-а преди фейсбук, по всяка вероятност щяха да използват мейлинг листи.  Мейлинг листи са онези списъци от е-мейли, които се събират Някъде, слага им се едно етикетче@еди-си-какво.ком(нет, орг, алабала), и после като се пусне мейлче на това етикетче@еди-си-какво.ком то пристига до всички онези е-мейли от по-горе, но те получават писмо, в което има само 1 изпращач и 1 получател.

Така собствениците на мейли се чувстват неповторими потребители на интернет.

Така и списъкът със събрани е-мейли остава скрита за получателите, което обикновено е тайната мечта на всеки ПР.

С цел яснота на изложението искаме да отбележим, че ползването на мейлинг лист или списък от мейли тупнати в Cc или Bcc е далеч от адекватна e-Mail кампания (наричана още емейл кампания).

Възможност за създаване на мейлинглист ( това с глиста стана случайно, но ни хареса) предoставят дори безплатните уеб базирани пощи.  Това са  т.нар groups, групи или по друг начин…

Има две причини да напишем горното:
1.  пристигат послания с огромни списъци от мейли – все едни и същи
2. обичаме PR-ите обичаме и всяка ПР агенция
3. “… и най-подир Аго, знаеш ли – ако не знаеш да знаеш “, казала Гергана на Агата и заявила, че първо либе Никола – първо венчило той ще е … та и ние – трябваше ни нещо с “мейлинг лист”.

Малко по-късно ще приложим списък с известните нам мейли в полза любимите ни ПР агенции.

Задание за фирмен сайт на бъдещ милионер

January 9th, 2011

Представете си, че Един Търговец предлага на пазара Стока или Услуга.

Този Търговец отива при нещастника уеб дизайнер от дадена нещастна уеб дизайнерска  фирма, и поръчва да се направи уеб сайт.

Направеният от уеб дизайнер-а Уеб сайт трябва да е много изискан – т.е. да изглежда скъп, да е прост – т.е. евтин, да е на първи места в търсачките по всички възможни ключови думи – той дизайнерът  знае кои са, и ДА! – той търговецът предлага само една Стока или Услуга, обаче ако може като се напише Бил Гейт или Цветан Василев, и да се класира на първо място сайтът на нашия Търговец.

Между другото, да не забрави дизайнерът , трябва трафикът да е толкова голям, че да стане Търговецът много богат. И тогава като стане много богат този търговец ще си поръча още много уеб сайтове на уеб дизайнера и дори ще си плати този.

Обаче на този етап трябва уеб дизайнерът да му направи искания сайт – не много сложен – нещо средно между е-Бей (последното е турцизъм), и гугъл, но с определени функции на Фейсбук, ако може на вересия.

Да, и дизайнерът като пусне сайта и го напълни (той да избере с какво), и като се индексира в търсачките, и бизнесът се завърти в Интернет за тези пари (т.е. пак на вересия), защото той Търговецът има много работа, а пък дизайнерът така или иначе седи цял ден пред компютъра и се забавлява.

Очаквайте …. Трафик – мечта

Фейсбук – великолепие от блуждаещи сенки

January 8th, 2011

Фейсбук изпростя и придоби селски характер.  В началото бе словото и онези мисли, които ти хрумват, но все някой друг ги пише. Лайкването се казваше по друг начин, така както преди по друг начин се казваше на много неща. След това работата се изкофти и се появиха журналистите. Фейсбук се превърна в безплатна софра. Като на коктейл в хотел България – хем мирише, хем си личи недоимъка. Журналистити са готини хора, но след тях се появиха ПиаРите и се вмириса положението. Всеки лайква попа, кмета  и даскала.

Фейсбук е толкова велика идея, колкото и Гугъл. След десетина години друг талант ще реализира нещо абсолютно различно и несрещано, следвайки инстинкта на своето поколение, както каза най-младият от нас.

Кампании в социални мрежи

Врабчетата кукуригат

Фейсбук е великолепие от блуждаещи сенки. Освободен от замърсяването на прекия допир всеки блуждае и става friend  с кого ли не, с едно на ум, че може да оперира ежедневието си безкръвно. В метасферата на Фейсбук е прието раздвояване, разтрояването и изобщо разделянето на личността на всички различни личности, лица и задници, които има в едно реално тяло. Създаването на виртуален образ е като изпускането на духа от бутилката. Всички помним, че е имало бутилка, изпускане, дух, но а ! сега да се сетим за баламата, който го е пуснал.

Виртуалните ни караконджули, наречени гръмко Профили блужаят независимо от нас, лайкват, блокват, аксептват. Те са толкова убедителни, че и ние, закоравели във виртуалните борби партизани, се притеснихме повече, че Златомира не се появява във Фейсбук вече една седмица, отколкото, че не сме се виждали около месец.

Обаче, случайни неща няма. Посветихме тази статия на тъй наречените Кампании в социални мрежи.

Follow Us on Twitter

Яндекс.Метрика