Доверието в домейните

December 28th, 2011

От няколко години се води дискусия на тема “Колко е важна възрастта на активност на даден домейн.”
Логически и фактически – важно е. Нещо повече, регистрирайте домейн-а, който ще използвате за 5 и повече години. Това създава добра репутация и демонстрира сериозни намерения.
Колкото е по-стар един домейн и колкото по-дълго време е бил активен, толкова по-голямо е доверието в него. Това влачи след себе си и по-добро позициониране в Google. Старите домейни по принцип има по-висок page rank.
Съветът на специалистите е да не се губят стари домейни, дори да се счита, че не са ви нужни. 20 лева на година, колкото е средната цена на домейн, е разход, който всеки може да си позволи.
В много случаи като причина за отказ от определен домейн от страна на наши клиенти, се посочва промяна на основния предмет на дейност, преминаване към нови пазари, или просто не харесват старото име.
Като фирма за изработка на сайтове сме се сблъсквали с множество такива случаи.
Няколко сценария:
– Предлагаме на клиента да запази домейн-а, на който е бил видим старият интернет сайт на фирмата. Създава се сайт с опростена структура или се инсталира блог с подходящи текстове.
– При преминаване от немски на полски пазар (например) предлагаме формално разделяне на съществуващ интернет сайт“, като на стария домейн се отваря немска версия, а се взема нов за полска версия на сайта. Технологично този се постига за около час, ако сайтът е скоро програмиран и оптимизиран, и около ден работа, ако се налагат технологични промени. Разделянето на даден интернет сайт на различни езикови версии създава полезни и облекчаващи работата условия.
– Предлагаме на клиента да пусне за resale домейна си. Този домейн, ако има page  rank 3 и повече е апетитен за “оптимизаторите” тип “акълът ми пречи”.
– Има и други, но те са елемент на дългогодишен опит и много разработени проекти.
– Последният сценарий е естественият изход – клиентът е непоколебим, ние също. Тогава плащаме домейна за още една година, пререгистрираме го на наше име и го оставяме да отлежава.
И все пак – дори от чисто сантиментални подбуди – не губете старите домейни.
За регистрация на домейни и хостинг ползваме нашите партньори от е-Ник (http://www.e-nick.org)

Регистрация на домейн, хостинг

Регистрация на домейн, хостинг

Follow Us on Twitter

Яндекс.Метрика