Онлайн магазини за дрехи – как да ги позиционираме в Гугъл

June 4th, 2015

Да разгледаме един проект: онлайн магазин Ит@ли@на, предназначен за мъжки и дамски дрехи.  Този сегмент от търговията е пренаситен с магазини. Предлагането в Интернет е сгъстено така, както са и магазинчетата в чаршията на всеки град, или село.

позициониране в Google

Подходът, който върши работа е откриването на аудиторията, която ще хареса и купи конкретната стока. В случая иде реч за градска улична мода. Тя е част от ежедневието, и в същото време има екстравагантни елементи от висшата мода.

Когато тръгват да позиционират в Google, колегите, които нямат професионален и живейски опит бързат.

Вместо да залегнем на тежките думи: дрехи, панталони, блузи, тениски, тръгнахме към пълнотекстово индексиране. Изчистихме програмния код, доколкото това е възможно при безплатните системи за управление на съдържанието. Преразпределихме категориите. Допълнихме със стандартно изисквани компоненти като robots.txt и sitemap.xml. Написахме поставихме въвеждащи текстове на категориите, пуснахме индексиране, подкрепено с малко връзки из наши блогове и … зачакахме. Обяснихме на клиента защо сайтовете се позиционират в Google с търпение.

Естествено, първо поставихме метрика за следене на поведението и тракети за следене на посещаемостта.

През първия месец, през ден или всеки ден, побутвахме насам натам из сайта, или допълвахме статии из блоговете, за да натрупаме критична маса с хаотични посещения.

Хаотични-хаотични, колко да са хаотични.

Това ни даде шанс да опознаем коя аудитория е привлечена от конкретните продукти и кои фрази биха били полезни за придвижване на сайта. Разбира се, както и очаквахме: „червена блуза“ и „ластични дънки“, “бяла риза“ и „пуловер за скиори“ се оказаха много по-полезни отгоре споменатите високоплатени в гугъл адс думи, които всъщност никой не използва.

До края на третия месец този уеб сайт имаше отлично поведение.

Защото знаем как е-магазините се позиционират в Google.

В този период, в който работехме по проекта, Фейсбук все още не беше фактор, в противен случай бихме добавили и няколко кампании.

Имаме и други истории за електронните магазини, но на час по лъжичка, или се свържете незабавно с нас :)


Trackback URI | Comments are closed.

Follow Us on Twitter

Яндекс.Метрика