Корпоративна индентичност и оптимизирано съдържание на сайт

April 7th, 2016

Започвам да публикувам съвети за SEO, които разпръсквам насам натам из общността на клиентите. Белким има полза, и бъде осмислено словосъчетанието оптимизирано съдържание на сайт. Тези съвети са в оня популярен тон, в който принципно се пише за SEO, защото самото оптимизиране на сайтове е популярна ненаучна дейност.

Тази дейност обаче изисква координатор, който да е в час както с технологиите, така и с алгоритмите и разходките на ботове на търсачки по сайтовете. А също, разбира се,  и с писане и оптимизиране на съдържание. Думата е точно съдържание, защото то се изгражда като пъзел. Първо се избира таргет фразата, после се определя броят думи, които да съдържа есето, и накрая с просто тройно правило се определя колко пъти тази фраза е нужно да се среща в есето.

В интерес на истината, най-тегаво е да убедиш специалист по публични комуникации, работещ за голяма компания, че блогът на сайта на фирмата може да съдържа статия, която да разказва за Антарктида, а фирмата да предлага климатици, уиски, курсове по английски език, или застраховки.

Изобщо говорим за оптимизирано съдържание на сайт, ама на произволен сайт.

Важно е просто да избереш фраза подходяща фраза и да действаш, т.е. да пишеш. Да пишеш така, че хората да четат, ботовете да четат, а ти да се забавляваш.

Повод да пиша ми даде статия, публикувана на сайта на Голяма Компания вчера. Поставянето на стати в определен сайт, освен с цел изграждане на позитивен публичен имидж, е препоръчително да имат и целева ключова фраза. Около която да се изгради оптимизирано съдържание.

Пример: ако “оптимизирано съдържание на сайт” е таргет фраза. Тя трябва да има между 1 и 2% покриване на текста. Това означава, че в едно есе от около 300 думи, фразата “оптимизирано съдържание на сайт” е нужно да се вписва 3-4 пъти (без да се пресища).

Оптимизирано съдържание на сайт

Препоръчително е да има нещо като подзаглавие /без значение къде в статията/, което да включва фразата.
Изобщо copywriter-ът, или отделът по публични комуникации, при писане на текстове е нужно да следи освен за корпоративния имидж и за ползата от текста за позиционирането. Разбира се убеждаването е като удар в стена, но освен хората, текстовете се четат от ботове на търсачки. Те събират информацията и я слагат в бази данни (индекси). После текстът се оценява с точно определени алгоритми. Ако искаме повече хора да видят текстовете, нужно е да ухажваме ботовете на търсачките

В текста се поставят линкове към други раздели в сайта и се оправят мета данните, което се прави от нас. Има фирми, за които ние пишем статии в блоговете им. Тези статии изглеждат популярни, без връзка с основната част, но имат точна и конкретна цел.

На някои сайтове е инсталиран блог, публикуван с точно такава цел.

На разположение сме, ако имате въпроси или коментари.


Trackback URI | Comments are closed.

Follow Us on Twitter

Яндекс.Метрика