Уеб дизайн и Технологиите

August 22nd, 2014

Преди няколко минути в сайта на фирма за уеб дизайн прочетох следното:

” С напредването на технологиите, създаването на уебсайт става все по-лесно.”

Определено е пълна глупост.

Аналогия

Представете си: Строим колиба от камъни.

Дизайн на уеб сайт

Технологиите напредват, но колибата остава същата – строим много пъти все една и съща колиба и все от еднакво тежки камъни. Определено, на съвременния човек ще е по-лесно да пренесе и качи на метър и двайсет няколко камъка от по 100 кила всеки. Времето ще е 100 пъти по-кратко, наместването 100 пъти по-добро. Ефектът обаче остава същият  – една ръбеста, пропускаща студ и пек конструкция

Сега си представете ето тази колиба от камъни:

Уеб дизайн

Технологиите са напреднали.

Въображението също.

Изграждането на тази къща не е станало по-лесно, а с течение на хиляди ходини труд, мъки, войни, още труд, още мъки, някой друг изгорял на кладата мъченик и т.н., човечеството е стигнало до момент, в който има умения и знания да построи сложни машини, които да ускорят процеса на изграждане на тази къща.

Не че е станало по-лесно, ами ние сме станали по-готини като животински вид.

Багерът вече копа вместо това да правят 15 гладни гърла, които пък вместо да копат – бачкат в завод за производство на багери.

Качествено различна система – едно е да копаш на открито и да си недохранен, друго си е да си недохранен в завод за багери. Има я илюзията, че сме прогресирали … все едно, че всичко става по-лесно. А не, че видиш ли, технологиите растат от земята, и в края на лятото минаваме да съберем реколтата от технологии и като наберем достатъчно технологии всичко става по-лесно. Технологията е резултат от работа и умението да се борави с нея.

От аналогия минавам директно по същество – в сферата уеб дизайнда направиш допотопен “уебсайт” е изключително лесно сравнено с преди 10 години – факт. Само че това не върши работа, изключително тромаво е и накрая ще си мислите, че имате палат, а реално имате къщурка без изолация (айде пак с метафорите), и ще проклинате онези алчни “специалисти” от истинските фирми за уеб дизайн.

И то какво става, вие искате палат, получавате къщурка, а реално ви е трябвал търговски обект … да благодарим на уеб специалистите от квартала, които адски евтино ми направиха страницата, ама то туй интернета тъпа работа и никой не идва на сайта да ми купува стоките, например.

Ама то туй оптимизацията е една окултна наука, където ви лъжат само. Я най-добре високите технологии на уърдпрес да ползвате, че така е по-лесно и на младежите, които ви правят сайта им е по-удобно. Сега вземете потърсете в уикипедия що е то

уеб дизайн

 


Trackback URI | Comments are closed.

Follow Us on Twitter

Яндекс.Метрика