Фейсбук и Гугъл – началото на ограниченията

May 8th, 2015

В няколко публикации от FB предупредиха собствениците на страница във Фейсбук, да се въздържат от споделяне на видео съдържание от YouTube, собственост на Гугъл.

Фейсбук срещу Гугъл

Дали това е поредна стъпка за принуждаване на потребителите да направят избор.

И не само това! От социалната мрежа предупредиха администраторите на страници, че вероятността техните споделяние да достигнат до по-голям брой потребители е да “постват” оригинално Фейсбук съдържание, а не да споделят връзки и снимки от други източници.

Истинският проблем е най-вече с видеосъдържанието, като е препоръчително видеоматериалите и филмчетата първо да се слагат във ФБ и след това да се споделят. Така ефектът е гарантиран от FB.

Така, както от Гугъл фаворизират класирането на по-предни позиции в резултатите от търсене информация от собствените услуги, от фейсбук ще фаворизират “собственото” си съдържание.

Ето една графика, която представя резултатите за средното “неплатено” търсене на различните типове публикации до потребителите.

Фейсбук срещу Гугъл

Вижда се явното превъзходство на видеото като вид публикация, докато снимките отиват все по-назад. Естествено, зависи от самото изображение. Непосредствено след видеата следват споделяните статуси, за които се счита, че са носители на оригинално съдържание.

Принципно, всяка добра идея се скапва, когато се намесят “PR специалистите”. Пресоляването води до пълно потурчване на постигнатите резултати от ИТ бранша. Желанието за доминиране на всички фронтове води до бърборкане, до измислени хватки и врътки.

Истината е, че каквото и да прави PR специалистът, винаги го подпират ИТ хората, които по правило имат възможно най-пълната информация за случващото се, за поведението на потребителите, за достъпността и читабилността.

В такива случаи са достатъчни само (макимално) няколко стотин реда програмен код, за да се промени ходът на историята … т.е. да се сложи край на опита за манипулиране на публиката, като се “изманипулира” самото показване.

Как да правим успешни кампании в Социални мрежи

February 13th, 2013

Фейсбук приложенията, и изобщо приложения за социални мрежи, са динамични мини сайтове или промо сайтове, с възможност за управление на информацията и следене на събития. Използването на понятия “мини” и “промо” често са заблуждаващи. Мини и промо не означава евтино, а означава сайт, който е с ограничена функционалност и е създаден за обслужване на точно определена цел, например промотиране на определен обект, стока, услуга, събитие, чрез игра, анкета, томбола които са в самия Фейсбук, таб, специализиран сайт с интегрирана фейсбук функционалност, друго.

За да е дублираме съдържанието тук и в нашия сайт, запознайте се с пълния текст на статията за това, как да правим успешни кампании в социални мрежи  ЕТО ТУК

Google, Яндекс, Фейсбук – развитие на ход

January 28th, 2013

Промените в интерфейса и API-тата на Google, FaceBook и Yandex продължават, къде гладко, къде с по-големи сътресения. Това естествено се отразява най-вече на фирмите за уеб дизайн и SEO
Уеб пространството заприлича на Европа преди втората световна война, което гигантите – социални мрежи и търсачки преразпределят.

От няколко дни е налице нов интерфейс на Image Search (търсене на изображения на Google), който показва превютата на изображенията, без да се отваря нова страница. Обхождането и откриването на търсено изображение също е облекчено.

Има вероятност новият интерфейс да рефлектира върху резултатите от посещаемостта на сайтовете, които разчитат на добро индексиране на картинки, но сред нашите клиенти такъв отлив не се забелязва засега. Заедно със самите изображения в резултатите от търсене в Google се появява мета информация – резолюция, устройство или софтуер, използван за създаването на файла, дата, геолокация и др. В последните има най-вече визуална промяна.

Google image search нова визия

Нова визия на Google image search

По отношение на Фейсбук.  Там промените са ежедневни и понякога зловещи за разработчиците. Младата компания, която разчита повече на психологията, отколкото на опит, се опитва да догони Гугъл, който е вече уеб операционна система.

Промените при Фейсбук не са толкова видими за редовия потребител. Те по-скоро рефлектират върху работата на девелопърите (програмисти), на които се налага пренаписване на готови фейсбук приложения. Естествено, опитът на последните си казва думата, и все по-рядко екипът на Марк Зукърбърг може еда ги стресне.

На този етап препоръчваме да се създават групи, а не страници, колкото и това да е извън общоприетото. Групите дават по-голяма гаранция, че вашият пост ще достигне до читателите. Имаме няколко специално подготвени профила за таргетирано увеличаване на абонатите на групи на наши клиенти, и при необходимост можете да се свържете с нас.

По отношение на нашия опит – за последния месец, съвместно с наши партньори, направихме две успешни кампании – за П.Г и за О.А.

Кампании във Фейсбук

Кампании във Фейсбук

Яндекс – на път е да изскочи пред всички останали, за което са налице предпоставки.
Както за редовите потребители, така и за професионалисти в нашия бранш Яндекс буквално „бълва“ нови средства. От полузатворен търсещ сървър, яндекс се превърна в удобен уеб кит от средства за вграждане, за популяризиране и следене.

Онези от вас, с които сме в непрекъснат контакт са наясно, че в Яндекс вече се добавят фирми, изобразяват се карти, а по отношение на следенето на онлайн поведението на посетителите на сайтове – това е най-удобното средство.

Бразузерът на Яндекс все още не е достатъчно доработен, но ние го пробвахме и установихме, че наподобява Гугъл,

Yandex, оптимизиране за Яндекс

Yandex, оптимизиране за Яндекс

За ползване не предимствата на Яндекс е необходимо да имате създаден профил, като еднократното му създадане дава достъп до всички средства. За повече информация – свържете се с нас.

Екип за уеб дизайн и SEO

Twitter или Facebook. В България – БГ Мамма :)

March 18th, 2011

Около 2 пъти повече (1,46 пъти)  са лайкванията пред туитванията. Изследването е направено от Eventbrite.
Това, което не се казва е, че Фейсбук е като махленска клюкарница в сравнение с Туитър и Линкедин.  Трудно може да се сравни идеята на like и тази на tweet, особено след като от Фейсбук надминаха и Google по бъгави промени. Първоначалната идея на Like, Share и другите f-Функции се промени значително, докато t-Функциите tweet и follow, като че ли се запазиха.

Тази статистика е полезна за хората, които се занимават с маркетинг в уеб и изглежда сътворена точно с такава цел.

Фейсбук е по-лесно смилаема за масовата публика и за омаломощените журналисти.  В България полуполитиците пренаселиха Фейсбук, и създадоха цяла империя от страници, групи, профили, аламаймунини. 

В България все още най-мощна е социалната мрежа на Мамите, т.нар форум Бг Мама. Около 23% от профилите в Бг Мамите са създадени с цел ПР.  Поради бъркането на родовете от мъжките ПР(и) се създаде специална секция за мъже.

Информация с нов грим

February 7th, 2011

Интернет се пренасели и заприлича на Слънчев бряг от ново поколение.  Тук гола мацка, там полуоблечен мацок, и изневиделица започвате еротичен чат с баба си, която вече има фейсбук и счита скайп за отживелица. 

Дискретността на интернет пространството няма нищо общо с това, което би си помислила Катя Касабова. Дискретността е онова, което лишава материята от нейната неизчерпаемост и я прави адресируема, след като преди това я е превърнало в информация. 

Единствено, дегизирана като информация, материята може да спечели за себе се онова, което и се полага – уважение, а на гримьорите – пари. 

Важно е гримьорите да знаят протокола, по който да дегизират по подходящ начин материята като информация, за да бъде приета тя там, където иска да иде.

Идеята беше да се каже, че наличните адреси на IPv4 адреси свършиха.  На специална церемония в Маями беше разпределена последната серия IPv4 адреси. Щом в България над милион и половина за 3-4 дни се преброиха в Интернет – ясно е. 

Хост се нарича всеки компютър, смартфон, алабала, свързан към интернет, получил IP.  При стария стандарт IPv4 адресите са окол 4 млр, и те се изчерпаха.  

IPv6

IPv6IPv6

От доста време достачици, хостинг компании и всички, които са засегнати от новия стандарт IPv6 се подготвят и са преминали към него. Де факто простосмъртните няма да усетим, как се минава в новото адресиране. Или поне много слабо ще го усетим. 

ДЕФИНИЦИИ и полезна (професионална информация)

IPV4 беше достъчно прост и елегантен за прилагане, поддържаше множество протоколи и .. просто се изчерпа.
IPv6 е разработен така, че да позволи по-нататъчно разрастването и развитие на Интернет. Основно: нараства броят на достъпните IP адреси. IPv4 e 32 битов, докато IPv6 е 128.

За да не превеждаме – всичко е просто и ясно – вижте адреса по-горе

Follow Us on Twitter

Яндекс.Метрика