Yoast – една приятна пролетна изненада

April 26th, 2018

Почти всеки, който обича да пише с хъс да се позиционира напред google , и е избрал това иначе затормозяващо чудо wordpress, е инсталирал един от много приятните плъгини, а именно yoast.

Тази мъничка приставка брои и отчита, лъже като циганка, но все пак е ориентир за дереджето на текста.

Днес, пускайки поредния update виждаме, че Oppa!

We have detected the following issues that affect the SEO of your site.

Action is needed: As of version 7.5, due to be released on May 15, 2018, Yoast SEO will no longer work with PHP 5.2. Unfortunately, your site is running on PHP 5.2 right now, so action is needed. Thankfully, you can update your PHP yourself.

 

Банките в Интернет

March 28th, 2018

В последните месеци зачестиха “запитвания” за оферти от банки. Странно, че тези инак акъллии хора искат SEO на сайтовете си, докато на тях всъщност им е нужно съвсем друго: увеличаване на присъствието и подобряване на имиджа на банките в Интернет.

Без значение от началото на разговора, обикновено накрая се очертават следните

Задачи за решаване:

 • общо подобряване на позицииите и присъствието на бранда в интернет, така че да се увеличи трафикът на сайта;
 • оптимизиране на навигацията на сайта за потребители, които го посетят.
 • привличане на трафик: Сайтовете на банки разчитат изключително на директни посещения, на посещения при търсене по име на банка, на посещение за търсене по основни фрази типични за съответния бранш. Целта е да се привлекат посетители, които се нуждаят точно от услугата, която банкат предлага.

За формулиране на горните три задачи сме използвали независима информация за банковия сектор, без да имаме достъп до тракери и броячи на конкретния сайт. Има вероятност да се наложи дефиниране на допълнителни подзадачи, след като се получи такъв и/или след като се инсталират подходящи

Подготвителен период:

 • (АКО) сайтът е базиран на wordpress система за управление на съдържание. Необходимо е, според последните тенденции и изисквания на търсещите сървъри, да се инсталира адаптивна версия за дизайна. Това дава въззможност един и същи сайт да се използва за desktop компютърни системи и за смарт устройства. Базата се запазва, и като цяло финансовият ресурс е оптимален. Във връзка с новия регулатор за личните данни на физически лица, този вариант към момента е по-благоприятен.
 • Информация в сайта е необходимо да бъде прехвърлена. Предполага се, че базата се запазва изцяло, като част от статиите ще се наложи да се допишат.

Същинска работа по задачите 1-3 по горе:

 • Създаване на подходящо съдържание : публикуване поне 3 пъти седмично статия през първите три месеца.
 • Оформяне на подходящи мета данни в статиите. Създаване на подходяща вътрешна свързаност между страници, статии и други елементи.
 • Развиване на присъствието на групи, профили и присъствие в подходящи социални мрежи и бизнес приложение.
 • Изграждане на система от връзки от други сайтове и директории към сайта на банката.
 • Други.

Преди започване на работа по проекта се поставят измерими показатели, които се следят ежедневно и месечно (или седмично) се отчитат и обсъждат. При особен случай или проява на тенденция в поведението на сайта или на сайтовете в бранша по принцип, сигнализираме за това своевременно и при необходимост е променя стратегията.

Ами … това е:)

банките в интернет

Два фактора за удовлетвореност от присъствие в уеб

December 12th, 2017

присъствие в уебЕдна от най-интересните дейности в уеб бранша е позиционирането на бизнес и задържането на неговото присъствие в уеб пространството. Тук ще коментирам няколко спъни-клечки, които водят до разочарование на двете страни, при реализиране на подобен проект.

Когато имам ангажимент да позиционирам по подходящ начин бизнеса на клиент в уеб пространството, то се стремя да спазвам два основни принципа. Те се самогенерираха след години лутане, загуба на време, разправии и множество чути неблагодарни думи. Последното не е бизнес елемент, но действа демотивиращо.

Повечето собственици на комерсиални сайтове си представят, без значение дали са инвестирали 250 000 или 250 лв, че оттук нататък остава само да пият кафе и рогът на изобилието ще излее към тях несметни богатства. И така:

 1. клиентът трябва да е наясно, че магически пръчици има само в приказките
 2. клиентът трябва да е наясно, че е необходимо целта да е измерима (т.е. търсените резултати да са измерими).

Ангажимент на консултанта е да хване собственика на бизнеса за ръка, да приседнат и да коментират надълго и нашироко както 1., така и 2.

Преди да се заемете с определен проект за осигуряване на присъствие в уеб, опитайте се да спестите, най-вече на себе си, разочарованието.

Затова съветвам да вложите усилия и да проверите:

 • Работили ли сте вече с този клиент по други проекти и дали очакванията на клиента няма да са същите като в предишния проект. Помнете, че мебели и торти се продават по различен начин.
 • Работил ли е този клиент с други колеги и защо този път не работи с тях. Тъпо е да правите дъмпинг, или да не знаете за някои негови абсурдни очаквания. Цената и прекалените мераци са в основата на смяната на доставчика на услуги.
 • Пазара на конкретния продукт. Изобщо има ли търсене. Тук имате шанс да заявите на клиента, че имате много ангажименти и нямате възможност да се заемете с неговия продукт. Или да му обясните, че само с гениалния му продукт няма как да реализира милиарди печалба.
 • Дали клиентът иска да е водещ в процеса на позициониране. Ако да – бягайте! Клиентът има свое виждане за нещата, попрочел оттук-оттам, или посетил няколко шарански курса в някой бизнес инкубатор на ДКМС. Кажете му на този клиент колко е умен и интелигентен и му предложете да „прави всичко сам“ вместо да плаща на Вас. Така поне загубеното време ще е за негова сметка.
 • Дали клиентът иска да се позиционира на първи места в гугъл по Всичко. Върнете се към предходния параграф или му обяснете процеса. Ако все пак настоява, кажете му истинската цена. Ако продължава да настоява и е готов да плати истинската цена, то приемете. НО! Подгответе добре своята стратегия – като дейност, като ваше време, и като време за платформите, които ще ви тласкат напред. Дайте си време за всяка нова група продукти – поне по 3 месеца, за да не сринете предходното. Просветените знаят за какво говоря.
 • Предварително определете измерението на успеха и запазете правото само вие да променяте това измерение. И целите. Разбира се обосновано, разумно, и почтено.

Много още съвети изскачат в главата ми, всеки свързан с конкретен проект. Но всяко Начало трябва да е свързано с Край. В случая мерната единица са броя на думите.

Търсенето: промяната е вече факт или така ми се струва

December 11th, 2017

Докато се моткам насам-натам в неделя, маркирайки основните задачи за следващата седмица, установих, че над 70% от тях са с променена насоченост. Отново иде реч за позициониране на бизнес в Интернет. Самите задачи се бяха преместили някак  си в друга посока, по-скоро се бяха преместили в друго поле.

И тъй, в последните седмици, дори и аз, човек консервативен, свикнал с приумиците на колегата Брин, и величаещ старото поколение  /старо-старо, колко да е старо/, започнах да извършвам едни дейности и да променям навиците си. Вместо да вляза, и като адекватен, нормално търсещ индивид да търся  сватбена агенция /например/ в браузера, взех да пиша същата фраза в „търсачката“ на фейсбук. Да-да, в онази кутийка, която се намира горе вляво в синьото.

бизнес в интернет

Установих, че:

1.1 преди започвах деня си с Google. Чудя се и аз какво точно съм правила в Гугъл

1.2 сега започвам деня си с някоя социална мрежа, да не кажа Фейсбук, че ме обхваща завист;

2.1 преди клиентите искаха да рекламират в Google

2.2 сега искат да управляваме кампаниите им във Фейсбук

3.1 преди моята приятелка Катя ревеше да са първи места в Гугъл

3.2 днес тази моя приятелка реве да има повече влизания през Фейсбук.

Интернет става все по-достъпен.

Глупости!

Усложнява се.

В Гугъл подцениха социалните мрежи и профили по начин, който не мога да им простя.

Сложността на Google+, сложността и необходимостта от верифициране на адреси за GoogleMyBusiness, замотаните и трудно за манипулиране (разбирайте управление) страници към G+ профилите, всичко това прави Google губещ дори и сред традиционалисти като мен.

 

И все пак: не допускайте да загубите позициите си в Гугъл. След като си загубите времето да шервате и тагвате, пуснете и два линка в някой профил в Г+. За фейсбук потребителите това ще остане невидимо, но бъдете уверени, че ботовете на Гугъл ще ви уважат. И по всяка вероятност ще Ви преведат напред.

Позициониране на бизнес в Интернет и последващо развитие

October 4th, 2017

Целта на заемане на водещи позиции в търсещите сървъри се превърна в доходоносен бизнес за продавачите на илюзии. Три са основните правила:

 • да преведеш събиращите информация ботове по правилния маршрут,
 • да имаш сравнително чист програмен код с ясно разделяне на слоя от данни от този на програмния код, и от html (без значение на версията) код,
 • текстовете да са прилично написани.

Принципно, последното е от изключително значение, но в последно време има леко разминаване с твърденията на гигантите. Понякога 3-4 изречения са по-полезни от препоръчителните 200-300 думи.

{що е то позициониране на бизнес в Интернет}

През първите години това се правеше неосъзнато, беше лесно да изскочиш напред стига да те „подпрат“ няколко портала с висок пейдж ранг. След това малко по малко този критерии отпадна, поради разюзданото купуване на връзки, и днес е почти без значение. Важността на линк билдинг-а обаче остава и е добре да се интересувате дали фирма, предлагаща подобна услуга поддържа блогове.

На нашите клиенти предлагаме услугите позициониране на бизнес в Интернет или Развиване на бизнес в Интернет, вместо размитото Оптимизация и още по-малко SEO оптимизация, което е всъщност тафталогия.

позициониране на бизнес в Интернет

 

 

 

 

 

 

Позиционирането на бизнес в Интернет е древна професия. Толкова древна, колкото е самият Интернет. В SEO като самостоятелен бизнес възникна доста късно. Доста спекулативно се използва от фирми, които имат само търговци, но не и професионалисти разработчици. Обикновено начело на подобна фирма застава някой младеж с заметнат настрана бретон, завършил маркетинг. Обещанията, които се дават са далеч от адекватните и скоро разбирате, че са били само приказки с примес на терминология.

С истинко оптимизиране, със следене на алгоритмите, на текстовата структура и на чистия програмен код могат да се справят само фирми, които имат програмисти и специалисти по развитие на бизнеса. При това в свещеното поле на световната мрежа. Защото тя е създадена от ИТ бранша за забавление и влияние.

Follow Us on Twitter

Яндекс.Метрика