Нещо като мемо бележка след среща

April 26th, 2018

мемо бележкаЕдин често пренебрегвам и много полезен документ е мемо бележка, записка, след среща с клиенти. Обикновено, тя се прави, когато двете страни са от по-улегналото поколение, което няма време да си губи времето.

Ето един пример на бележка, която предхожда подписването на договор. В нея се пропускат конкретни суми и срокове, като приликите с действителността са случайни.

В написаното по-долу сме използвали понятия като интернет сайт, позициониране на бизнес в Интернет, социални мрежи, адаптивен дизайн, търсещи сървъри и други, които не поясняваме, поради факта, че те са приели своя граждански смисъл. Готови сме да дадем обяснения и да отговорим на Ваши въпроси, възникнали във връзка с това.

Този документ не е оферта. С него описваме нашето разбиране към момента на задачите, които трябва да се решат. Също така, представя нашите предварителни виждания.

Описание на дейността и позициониране на бизнеса в интернет: 

  • Онлайн:
    1. Изграждане на нов интернет сайт (уеб сайт) с 2 , 3 или 4 езикови версии (броят им не влияе на бюджета), адаптивен дизайн – за десктоп машини и за смарт-устройства с предварително уточнени параметри. Уеб сайтът да е базиран на система за управление на съдържанието, като на следващ етап ще предложим различни технологични варианти с бюджет за тях. Подходящи домейн и хостинг (към момента има домейн и хостинг, възможно е да се наложи смяна на хостинг-а).
    2. позициониране в търсещи сървъри
    3. изграждане на присъствие в подходящи социални мрежи.
  • Каталози: създаване на визия на каталози, които да се използват както онлайн, така и разпечатани (или на носител – диск, „флашка“).
  • Последваща информационна и технологична поддръжка.

Обща информация в тази мемо бележка

(1)

Фирмата Х развива дейност в две основни направления:

  1. Инженеринг – обхваща всички етапи от проучване до инсталация и последваща поддръжка.
  2. Производство
    1. За инженеринговата дейност
    2. По поръчка (заявка, проект) на външен клиент.

Продуктите на фирмата са класифицирани в каталог, обединени в групи. Към продуктите се добавят специфични данни, снимков материал, както и файлове с допълнителна информация. Тази информация трябва да е оптимална: достатъчна за ориентация и подкана за контакт от страна на посетителите на сайта.

Продуктите са както собствено производство, така и на други марки (фирми). Вторите обикновено се представят с цел влагане в проекти от инженерингова дейност.

Разпределянето на информацията по менюта се прави след изграждане на основната навигация и може да се променя през административна част за управление на съдържанието на сайта. По-долу са изброени подходящи компоненти на сайта.

  • За фирмата и екипа:
    • Кратко представяне, обхващащо двата вида дейности с преход към други части на сайта.
    • Факти за историята
    • Квалификация и екип – въпрос на фирмена политика е да се представи като цяло, или като мениджърски екип, или топ специалисти, с които се работи.
    • Важно е да се „спомене“ капацитетът.
    • Предлагаме тук да се изведе мото, или мисия или нещо друго, което да се наложи в интернет пространството. Много актуални са думите ефективност и природосъобразен или екологичен. Разбира се, това е само идея.
  • Референциите са важна част от представянето. Те са подходящи както за самия уеб сайт, така и за блога (специализирана новинарска емисия, отразяваща дейността на фирмата), така и за публикуване в подходящи социални мрежи: Google+, LinkedIn, и т.н. Към момента референциите са представени като обекти по индустрия.
    • Предлагаме референциите да се вземат от 10-на изпълнени обекта.
    • От друга страна изпълнените обекти (или клиенти) да се сложат със снимков материал и освен по индустрия да бъдат класифицирани и по интегрирани в тях системи: lorem , ipsum и други. // Моля да ме извините за вложена некоректна терминология.
  • Партньори: представяне. Подходящо подбрани и представени, те са референция и гаранция за качеството.
  • Сертификати: специална страница за представяне на сертификати, лицензи (ако са приложими) и патенти (ако са приложими). Много често тази информация се скрива в информация за фирмата.
  • Блог: специфично написани статии, които от една страна представят дейността на фирмата като участия, стартиране-приключване на обекти, участия в конкурси, откриване на обекти и други.

В нашата мемо бележка препоръчваме:

(*) да се създаде текст и публикации в блога, свързани с енергийната ефективност с цел разширяване на възможностите за позициониране в търсещите сървъри.

(*) да се обособи част от сайта, наречена „услуги“: проектиране, монтаж, ремонт, и други. Те се включват в инженеринговата дейност и описването им с по 10-на изречения ще доведе до по-добрo позициониране на бизнеса в Интернет.

След изграждане на уеб сайта и въвеждането на налична информация, както и на нова такава, сайтът се регистрира в подходящи директории и търсачки, оптимизира се технологично и информационно, така щото да се придвижва към първи позиции в Гугъл по предварително определени фрази.

Създаването на профили в подходящи социални мрежи от една страна подпомага по-доброто позициониране в търсещи сървъри, от друга страна достига до по-голям кръг потребители. В случая визираме по-скоро Гугъл+ и ЛинкедИн, отколкото фейсбук. Нещо повече, тези мрежи дават възможност до достигане както до клиенти, така и до специлисти, които търсят работа.

Срокът за създаване на уеб сайт от типа, който е подходящ за вас е около 2 седмици след одобрение на дизайна (визията на сайта).

Въвеждането на информация зависи от това, кога е предоставена.

(2) По отношение на каталозите – моля да ни предоставите, за да преценим.

(3) Това са постоянни дейности, които са необходими за доброто състояние на сайта, за задържане на позиции и други.

Разбира се, всеки програмист е най-велик. Той помни, неговата мемо бележка е неговият спомен, а често и проблем.


Trackback URI | Comments are closed.

Follow Us on Twitter

Яндекс.Метрика