Два фактора за удовлетвореност от присъствие в уеб

December 12th, 2017

присъствие в уебЕдна от най-интересните дейности в уеб бранша е позиционирането на бизнес и задържането на неговото присъствие в уеб пространството. Тук ще коментирам няколко спъни-клечки, които водят до разочарование на двете страни, при реализиране на подобен проект.

Когато имам ангажимент да позиционирам по подходящ начин бизнеса на клиент в уеб пространството, то се стремя да спазвам два основни принципа. Те се самогенерираха след години лутане, загуба на време, разправии и множество чути неблагодарни думи. Последното не е бизнес елемент, но действа демотивиращо.

Повечето собственици на комерсиални сайтове си представят, без значение дали са инвестирали 250 000 или 250 лв, че оттук нататък остава само да пият кафе и рогът на изобилието ще излее към тях несметни богатства. И така:

  1. клиентът трябва да е наясно, че магически пръчици има само в приказките
  2. клиентът трябва да е наясно, че е необходимо целта да е измерима (т.е. търсените резултати да са измерими).

Ангажимент на консултанта е да хване собственика на бизнеса за ръка, да приседнат и да коментират надълго и нашироко както 1., така и 2.

Преди да се заемете с определен проект за осигуряване на присъствие в уеб, опитайте се да спестите, най-вече на себе си, разочарованието.

Затова съветвам да вложите усилия и да проверите:

  • Работили ли сте вече с този клиент по други проекти и дали очакванията на клиента няма да са същите като в предишния проект. Помнете, че мебели и торти се продават по различен начин.
  • Работил ли е този клиент с други колеги и защо този път не работи с тях. Тъпо е да правите дъмпинг, или да не знаете за някои негови абсурдни очаквания. Цената и прекалените мераци са в основата на смяната на доставчика на услуги.
  • Пазара на конкретния продукт. Изобщо има ли търсене. Тук имате шанс да заявите на клиента, че имате много ангажименти и нямате възможност да се заемете с неговия продукт. Или да му обясните, че само с гениалния му продукт няма как да реализира милиарди печалба.
  • Дали клиентът иска да е водещ в процеса на позициониране. Ако да – бягайте! Клиентът има свое виждане за нещата, попрочел оттук-оттам, или посетил няколко шарански курса в някой бизнес инкубатор на ДКМС. Кажете му на този клиент колко е умен и интелигентен и му предложете да „прави всичко сам“ вместо да плаща на Вас. Така поне загубеното време ще е за негова сметка.
  • Дали клиентът иска да се позиционира на първи места в гугъл по Всичко. Върнете се към предходния параграф или му обяснете процеса. Ако все пак настоява, кажете му истинската цена. Ако продължава да настоява и е готов да плати истинската цена, то приемете. НО! Подгответе добре своята стратегия – като дейност, като ваше време, и като време за платформите, които ще ви тласкат напред. Дайте си време за всяка нова група продукти – поне по 3 месеца, за да не сринете предходното. Просветените знаят за какво говоря.
  • Предварително определете измерението на успеха и запазете правото само вие да променяте това измерение. И целите. Разбира се обосновано, разумно, и почтено.

Много още съвети изскачат в главата ми, всеки свързан с конкретен проект. Но всяко Начало трябва да е свързано с Край. В случая мерната единица са броя на думите.


Trackback URI | Comments are closed.

Follow Us on Twitter

Яндекс.Метрика