Реклама в Интернет – без самоделки моля

May 18th, 2015

Защо точно реклама в интернет като тема на този пост …

Преди няколко дни седяхме в офиса и коментирахме с наш приятел, както наричаме старите клиенти, представянето на неговия бизнес в Интернет, новите възможности на Гугъл и Фейсбук, станали нарицателни, кой какво го посъветвал и кой какво му казал, и какво няма …

Не щеш ли, по телефона му звъни детски глас, който предложи да му направи реклама в Интернет, т.е. да го турне в картата на Гугъл. Подава ми Той телефона и започваме смислен разговор, в който се разбира, че детето работи за Една Голяма Агенция за Нещо си, която го е научила какво да казва при определени условия, и е пропуснала да му кажа да мълчи умно, когато не знае нещо. Същата агенция не се е постарала да му предаде минимално необходимите знания, като например “ако си в небрано лозе, разбери кой е собственикът”, или “освен гугъл карти, или такива на яндекс и на бинг, и едни други, а пък картите на джи-пи-ес са башка” …

И тъй … Рекламни „стратегии“, реклама в интернет, или там където се отчита най-вече видяното.

реклама в ИнтернетPPC pay per click (пей пъ клик – попей с приклякване). Плащане при реализация на клик (цъкане) върху съответната реклама в интернет, рекламната връзка, или просто връзка. Подобни системи използват Google, Yandex, Bing и няколко български рекламни мрежи. В този случай се залага на определен бюджет, като е препоръчително да се използват 2-3 дни за тестове, за да се налучка правилното, без значение, че настройващият майстор е Голям Майстор. Фейсбук също предлага подобен начин на рекламиране. Обаче тези формални елементи не ми се разправят, защото все ще се намери някой, който да ги прочете и след това да тръгне да обяснява как е прочел на едно място, и вече всичко му е ясно …

При зле подбран таргет, има голяма вероятност да „издумкате“ бюджета и това да не доведе до продажби.

В много случаи клиентите за PPC реклама просто желаят „увеличаване на посещаемостта“, което е безумие отвсякъде. Обаче това се разбира накрая, защото “по 1000 души на ден ми влизаха в сайта и нито  не купи” …

Препоръчително е този тип интернет реклама, която като правило е сред най-скъпоструващите, да е по повод конкретен продукт, промоция, нужда от бърза продажба, и други кампании, имащи за цел да реализират конкретни сделки в кратък период от време.

Странно е твърдението, че това е най-евтиният начин за привличане на потенциални клиенти.  Особено, ако продуктът, услугата или каквото там се рекламира е в силно конкурентен сектор.

PPI /нямам идея така ли се пише/ – плащане при показване, или с отчитане на импресиите. Импресия е зареждане на определена реклама (показване на определена реклама) на монитор на устройство, без значение дали е смартфон или таблет, или десктоп компютър.

Възможно е да се подбере показване само на определен тип устройства, ако се прецени, че целевата група е в този сегмент.

Импресиите са подходящи, когато рекламата е атрактивно направена, предназначена за по-широка публика. Изключително важен е подборът на целевата група, на сезона, на часовата зона на показване на мястото на показване – горе, вляво, вдясно и други. Гаранция определено – йок! Какво можем да кажем за всяка необмислена реклама в интернет, а и не само там.

Отново – направете първоначално тестова кампания, за да усетите най-точната комбинация.

Интернет рекламата, както и агенциите, които се занимават по принцип с реклама, неглежират елементи като добро познаване на потребителското поведение, на особеностите на зареждане на един сайт, на скоростта, на технологиите, и т.н

Наскоро и ние получихме предложение от „известна българска фирма“ за … това да ни изградят рекламна стратегия в Интернет.

Проявихме интерес да получим оферта.

Получихме я. Изпъстрена с глупости, показваща пълна неадекватност и непознаване на материята, но пък богата на термини.

Затова, когато все пак решите да се впуснете в авантюрата на реклама в интернет – свържете се с нас, белким спестим някой друг лев, запазим честта на бранша, и … вие спечелите покрай нас.

Каквото и да ви говорят оптимизация на сайт и регистрация в търсещи сървъри и директории е по-малко рисково.

Преди обаче да тормозите за реклама в интернет хората, които са ви изработили сайт – вижте това, което искате да предлагате дали става за предлагане.

Направи си сам


Trackback URI | Comments are closed.

Follow Us on Twitter

Яндекс.Метрика