Семиотичен анализ на реклама

January 27th, 2011

За да можем да говорим за символиката на елементите от една реклама, смисъла, който те носят, и сюжета, който развиват, е редно първо да споменем няколко неща относно значението на „символа”.

Символът е обект, картина, написана дума, звук или даден знак, който представя идея, съобщение или друго послание посредством асоция, прилика или общо-приета норма. Когато се задълбаем по-дълбоко в смисъла на това определение откриваме, че символът е нещото, което носи смисъл за този, който го чете, вижда или чува. В общи линии той е всяка единица от информация, която може да бъде предадена като съобщение или послание, от който или каквото и да било, било то думи, образи, жестове, миризми, вкусове, покрития, звуци.

Естеството на символите е материя, изледвана отдавна от философията и семиотиката, но в днешно време най-разпространената представа е, че ефективността и смисълът на даден знак зависи както от получателя така и от този, който изпраща посланието чрез него. Ако „изпращащият” не е запознат със съответния език, обичаи и нрави то той няма да бъде способен да изрази това, което иска да предаде или ще създаде грешна представа у „получателя” на съобщението.

Затова в сферата на рекламата и рекламните съобщения е от крайна необходимост задълбочено познание и усещане за правилната и ефективна употреба на символите, знаците и тяхната символика. Неумението да се справя с правилното предаване на желаното послание би довело до провал на съответната рекламна единица и създаване на грешни, а е възможно и негативни асоциации в целевата група.

Нека да разгледаме как се справя с тази задача една от рекламите свързани със сливането на БТК и ВИВАТЕЛ в една компания – ВИВАКОМ – през 2009. (в приложено списание – National Geographic от Октомври 2009 – стр.7)

В случая тази реклама разчита много тежко на вече изградения имидж на компаниите, чиято дейност е известна – телекомуникационни услуги, телефония и услуги на мобилен оператор, затова и процентът на хора, които биха били подведени от посланието, че става въпрос за туристическа агенция, например, която рекламира услуга за резервация по телефона, би бил малък. Все пак хитро подбраното мото и име на новата компания насочва в правилната посока – “Всичко, което ни свързва” и „ВиваКОМ”. Мотото е двусмислено, но и много подходящо, защото обединява чисто техническия аспект на комуникацията – всички методи на телекомуникация – както и социалния аспект – свързан с взаимоотношенията между хората.

Текстовото послание – „Резервирай по телефона следващото приключение” е кратко, но обвързано с метафори. Естествено то е подкрепено от графични символи чието взаимодействие с посланието е описано по-долу. Желанието на мениджмънта е „да запази динамичността на марката Vivatel и сигурността и технически облик на БТК”, като използва нещо дълбоко познато като „телефона” като контра-пункт на новото начинание на компанията, представяно от „приключението”. Макар телефонът да е нещо, което революционно превърна света в едно по-малко място, той вече се превърна в едно крайно естествено постижение на техническата мисъл, което е неразделна част от ежедневието на голяма част от човечеството. Впечатлението на „уют”, който създава дълбоко познатото пособие се засилва и от рисунката на класическата слушалка. Представянето на „приключението” и нарисуваните балони, символ на вълнуващо пътешествие, геройско постижение заедно с телефона, при това нарисувани с тебешир, създават усещането за новото начинание, в което се спуска компанията, но без да изглежда твърде лековато.

Изборът на стила на изрисуване – като надраскани с тебешир – не е случаен – новата компания „създава”, изгражда нов тип на услуга и философия на фирмата. Този, който се впуска в приключение успешно трябва да притежава уменията и желанието да се справи добре, да е умел. Това е търсен ефект от рекламния отдел на компанията – „Новата рекламна стратегия на Vivacom цели да убеди потребителите, че компанията навлиза в нова орбита от ценности, които я отдалечават от образа на бившия държавен телеком”.

Като цяло символиката на рекламата е нематериална – свързана с чувства, идеи, възможности. Така както бизнесът на компанията е свързан с нещо абстрактно – телекомуникация, така и идеята, която създава рекламата е абстрактна – чрез вече натрупан опит компанията ще се справи с новите предизвикателства.

Stoyan
stoyan@development-bg.com

Копирайтинг за уеб, ха

January 14th, 2011

Копирайтър, копирайтинг, first time visitors, и други  … не са наш избор, а недоимък на лексиката.

С какво сме по-различни и добри. Уникалността на индивида го прави запомняем. Уникалното качество на обекта го прави разпознаваем сред множеството други подобни.

Често се изказват съмнения, относно важността на представеното уникално съдържание в Интернет. Коментира се дали то се чете от потребителите, които за сефте попаднали на даден интернет сайт. Няма съмнение, че the first time visitors обръщат внимание най-вече на мултимедийните изяви на дизайнера. 

За ботовете на търсачките обаче, както и за феновете, както се наричат лоялните посетители, уникалното съдържание е Thumb Up.

Капризните ботове на търсачки пък, искат това съдържание да е с добре пресметнато покритие на фрази и думи.

2011 година е годината на Заека. Затова да ускорим скока на фирмения интернет сайт, преди да са го отстреляли.

Следвайте инструкциите по-долу:

  1. Свържете се с доверени копирайтъри на текстове за уеб – внимавайте, защото за целта ви трябват ерудити, какъвто комшията не е
  2. Представете вашия сайт на копирайтъра
  3. Представете бизнеса си на този копирайтър
  4. Опишете целите на бизнес-а с Интернет
  5. Опишете пазара, който уеб сайтът трябва да покрие
  6. Нека майсторите на клавиатурата напишат или пренапишат текстовете на посочения Интернет сайт
  7. Нека тези копирайтъри се размърдат и създадат шаблона, по който вие да създавате в последствие текстовете
  8. След като копирайтър-а ви предостави уникалното съдържание – прочетете го за фактологични грешки, или за евентуални неадекватни текстове, произтичащи от тспецификата на материята.
  9. Ако се объркахте или се чудите какво да правите – просто ни се обадете

скайп: kak-development
e-mail: office@development-bg.com
или с ето тази форма: http://www.development-bg.com/контакт-с-уеб-дизайнер

Follow Us on Twitter

Яндекс.Метрика