Опасно отдалечаване

January 13th, 2011

Масовите интернет приложения опасно отдалечават клиентите от бизнеса и го обезличават.

Масовите интернет приложения опосредстват прекия достъп на потребителите и евентуалните клиенти до бизнес-а.

Уеб приложения са уеб базирани софтуерни програми, които предлагат определена услуга – търсене на стока, имот, услуга, хотел, самолетни билети. Примери за такива са големите онлайн концентратори като аукро, booking, imot.алабала, други. Техни клиенти са търговци в съответния бранш, а потребители – клиентите на тези търговци. Интернет приложения са и отлепили бързо нагоре социални мрежи.

Бумът на търсачките допринесе за това фирмените сайтове да станат популярни и доведоха до тях потенциални клиенти. Google, yahoo, bing, яндекс, директории от типа на дир.бг, гювеч-а и други спомогнаха бизнес сайтовете, онлайн магазини и ателиета да стават все по-популярни. Действително и при тях се отделя място за рекламни препратки. Търсачките не задържат потребителя, а прихващайки го препращат към сайта на търговеца.

В последно време обаче, все по-агресивни стават собствениците на уеб приложения. Първоначално интернет базираните уеб клъстери изглеждат безобидни – дават платформа за изява на търговци. В същото време концентрират и задържат вниманието на потребителя по-дълго в конкретното място, интернет приложението, прелагайки му директна покупка и други услуги наоколо и така “отбиват” клиента от марката.

Истерията около социалните мрежи и новопредлаганата услуга – популяризиране (реклама) във фейсбук е радваща нашего брата уеб дивелопъра, защото е ново кранче.

Страниците във фейсбук обаче – при внимателен прочит на общите условия се оказват малко озадачаващи. Възниква въпросът, чия е информацията?

Налагането на социалните мрежи и всякакъв тип Интернет приложения, като място за най-дълъг период на престой, по всяка вероятност ще преобърне драстично старата система на скрита реклама в Интернет, в която топ 1 беше гугъл.

Дали обаче ще увеличат клиентите или ще направят сегашните клиенти общи и за конкуренцията – това е въпрос, който ще се реши в следващата една година.

Интернет приложение е приложен софтуер, който е инсталиран в Интернет и автоматизира конкретна услуга.

IBM – синият гигант на 100 години

January 11th, 2011

Тази година се навършват сто години от създаването на IBM, и от първия патент на компанията, получен през 1911 г. за изобретение, свързано с перфорирани карти

Общият брой на патентите на IBM през 2010 г. надвишава почти четири пъти този на Hewlett-Packard и превишава резултати на Microsoft, Hewlett-Packard, Oracle, EMC и Google взети заедно.

2010 U.S. Patent Leaders*
1 IBM   5,896
2 Samsung  4,551
3 Microsoft  3,094
4 Canon   2,552
5 Panasonic  2,482
6 Toshiba   2,246
7 Sony   2,150
8 Intel   1,653
9 LG Electronics  1,490
10 HP   1,480

От IBM считат за най-важни през изминалата година следните патенти:
Патент # 7 761 440: Методи, системи и продукти за компютърна програма, които синтезират диагнози в областта на създаването на бази данни в здравеопазването – Това патентовано изобретение позволява подобрен анализ на данни за здравното обслужване, което може да допринесе за създаването на по-интелигентна система за здравеопазване.

• Патент # 7 760 112: Система и метод на базата на безжичните устройства за комуникация с малък обсег, чрез която се уведомяват водачите на МПС за извънредни условия на движение по пътищата – Това изобретение прогнозира условията за движение по пътищата въз основа на обменената информация между превозните средства посредством безжичните устройства за комуникация с малък обсег.

• Патент # 7 693 663: Система и метод за откриване на земетресения и цунами, както и интерфейс за предупреждение – Патентът описва техника, която събира и анализира данни от сензорите на твърдия диск на компютъра за точно и прецизно провеждане на анализ на последващи сеизмични събития, като например земетресения, което може да доведе до по-ефикасни действия при извънредни ситуации.

• Патент # 7 790 495: оптоелектронно устройство с фотодетектор на германий – Това изобретение поддържа CMOS Integrated Silicon Nanophotonics chip технология на IBM, въведена през ноември 2010 година. Технологията, която интегрира електрически и оптични устройства на една и съща силиконова частица, позволява на компютърните чипове да обменят информация чрез импулси светлина (вместо електрически сигнали). Тя е кулминацията на 10-годишни изследователски усилия на международните лаборатории за изследвания на IBM.

Follow Us on Twitter

Яндекс.Метрика