Информация с нов грим

February 7th, 2011

Интернет се пренасели и заприлича на Слънчев бряг от ново поколение.  Тук гола мацка, там полуоблечен мацок, и изневиделица започвате еротичен чат с баба си, която вече има фейсбук и счита скайп за отживелица. 

Дискретността на интернет пространството няма нищо общо с това, което би си помислила Катя Касабова. Дискретността е онова, което лишава материята от нейната неизчерпаемост и я прави адресируема, след като преди това я е превърнало в информация. 

Единствено, дегизирана като информация, материята може да спечели за себе се онова, което и се полага – уважение, а на гримьорите – пари. 

Важно е гримьорите да знаят протокола, по който да дегизират по подходящ начин материята като информация, за да бъде приета тя там, където иска да иде.

Идеята беше да се каже, че наличните адреси на IPv4 адреси свършиха.  На специална церемония в Маями беше разпределена последната серия IPv4 адреси. Щом в България над милион и половина за 3-4 дни се преброиха в Интернет – ясно е. 

Хост се нарича всеки компютър, смартфон, алабала, свързан към интернет, получил IP.  При стария стандарт IPv4 адресите са окол 4 млр, и те се изчерпаха.  

IPv6

IPv6IPv6

От доста време достачици, хостинг компании и всички, които са засегнати от новия стандарт IPv6 се подготвят и са преминали към него. Де факто простосмъртните няма да усетим, как се минава в новото адресиране. Или поне много слабо ще го усетим. 

ДЕФИНИЦИИ и полезна (професионална информация)

IPV4 беше достъчно прост и елегантен за прилагане, поддържаше множество протоколи и .. просто се изчерпа.
IPv6 е разработен така, че да позволи по-нататъчно разрастването и развитие на Интернет. Основно: нараства броят на достъпните IP адреси. IPv4 e 32 битов, докато IPv6 е 128.

За да не превеждаме – всичко е просто и ясно – вижте адреса по-горе

Опасно отдалечаване

January 13th, 2011

Масовите интернет приложения опасно отдалечават клиентите от бизнеса и го обезличават.

Масовите интернет приложения опосредстват прекия достъп на потребителите и евентуалните клиенти до бизнес-а.

Уеб приложения са уеб базирани софтуерни програми, които предлагат определена услуга – търсене на стока, имот, услуга, хотел, самолетни билети. Примери за такива са големите онлайн концентратори като аукро, booking, imot.алабала, други. Техни клиенти са търговци в съответния бранш, а потребители – клиентите на тези търговци. Интернет приложения са и отлепили бързо нагоре социални мрежи.

Бумът на търсачките допринесе за това фирмените сайтове да станат популярни и доведоха до тях потенциални клиенти. Google, yahoo, bing, яндекс, директории от типа на дир.бг, гювеч-а и други спомогнаха бизнес сайтовете, онлайн магазини и ателиета да стават все по-популярни. Действително и при тях се отделя място за рекламни препратки. Търсачките не задържат потребителя, а прихващайки го препращат към сайта на търговеца.

В последно време обаче, все по-агресивни стават собствениците на уеб приложения. Първоначално интернет базираните уеб клъстери изглеждат безобидни – дават платформа за изява на търговци. В същото време концентрират и задържат вниманието на потребителя по-дълго в конкретното място, интернет приложението, прелагайки му директна покупка и други услуги наоколо и така “отбиват” клиента от марката.

Истерията около социалните мрежи и новопредлаганата услуга – популяризиране (реклама) във фейсбук е радваща нашего брата уеб дивелопъра, защото е ново кранче.

Страниците във фейсбук обаче – при внимателен прочит на общите условия се оказват малко озадачаващи. Възниква въпросът, чия е информацията?

Налагането на социалните мрежи и всякакъв тип Интернет приложения, като място за най-дълъг период на престой, по всяка вероятност ще преобърне драстично старата система на скрита реклама в Интернет, в която топ 1 беше гугъл.

Дали обаче ще увеличат клиентите или ще направят сегашните клиенти общи и за конкуренцията – това е въпрос, който ще се реши в следващата една година.

Интернет приложение е приложен софтуер, който е инсталиран в Интернет и автоматизира конкретна услуга.

Skype или искаме малко самота

December 23rd, 2010

Голям рахат настана и се повиши производителността на труда на целокупното компютърно братство, след като вчера, по случай 12 годишнината на нашата web development фирма, около 17:30 зависна, а след това и се откачи Skype.

skype, социални мрежи, уеб дизайн

skype си прави майтап

Първоначалният ужас и търсенето на дупки в системата (както наричаме мрежата) беше прекъснато от олелията на стационарните телефони с притеснени гласове на клиенти, които се чудеха дали ние сме спрели техния скайп, което е очаквана реакция на гадните програмисти и уеб дизайнери.

После във фейсбук се появиха успокояващи реплики, отразяващи глобалното дередже на комуникационната програмка и и сървърите и. Успокоихме се, защото в крайна сметка сме българи и живеем на източния бряг на Балканския полуостров. И нищо, че сме  web design майстори – балканското не ни е чуждо, а какво по-балканско от това “я не сакам да съм добре, сакам Вуте да е зле”.

Тази сутрин, за съжаление, Скайп се закачи, подпукахме пак социалните мрежи, индексациите, оптимизациите, уеб дизайн врътките, и … така, но не по-късно от 16:00 мислим да спрем.

Фейсбук е като Ксерокс

October 7th, 2010

Фейсбук е на път да се превърне в ксерокс и самотен бегач като гугъл.
Днес момчетата обявиха три важни нови врътки.
Твърдят, че ще има начин потребителят да свали цялата своя фейсбукска информация, ще има нов dashboard за приложенията (което не е много интересно) и нещо като група щяло да смени списъците.
Каквото и да направят ще става все по-засукано. Накрая ще се появи нещо, което замени бук-а след фейс, но мутренското ще остане.

Та: щяло (вече било можело) всичко да се сваля в един файл.
прозвуча интересно. Теоретично става. Казват, че вчера трябва вече да е вървяло. Не го открихме.

Нов Dashboard за приложенията. Говорихме снощи и решихме, че когато една дума се използва както от гугъл аналитикс и уебмастърстулс, така и от фейсбук, ще прескачаме всичко за нея. Освен това реджектваме всички апликейшънс.

Mark Zuckerberg се е изцепил нещо за сигурността на данните, но щом напишете ЕГН-то си и видите, че самите Институции го публикуват в нет-а, както ви пука за гръдната обиколка на леля ви.

Списъците са третият обект с промени
Според младия Марк, почти никой не изпозлва опцията списъци (lists) и затова ще правят там някакви неща. Това беше една полезна функцийка. Така обаче мислели само 5%.
Хайде със здраве! Много журналя, много чудо в този мутренския тефтер.

Фирменият уеб сайт – дюкян на кръстопът

February 2nd, 2010

Старите търговци знаят, че дюкян се строи на кьоше, та да идват клиентите от две страни.

Бизнесът на нашето съвремие знае, че освен логистиката, местоположението на магазина и офиса, важен елемент е и персоналът. Три компонента, които със сигурност са задължителни за успешен търговски обект. Останалите компоненти ги загърбваме, защото дотук само на предприемача му се завива свят.

До преди няколко месеца аналогът на бизнес в Бургас приемаше наличието на Интернет сайт (както популярно наричат  виртуалния офис) като забавлението на съседчето.

Кризата има и добри страни, конвенционалният бизнес помъдрява и започва да се вслушват в онова, което доскоро се струваше рекламна кампания на уеб базираните фирми, занимаващи се с виртуална логистика.

В случая не става въпрос за евтино решение. Това, което ще разкрием постепенно е далеч от евтиното.

Пишем само за няколко дребни предимства на наличието на фирмен уеб сайт:

– годишният „наем” за хостинг и домейн са колкото половината от месечния наем на търговски обект на главната улица в Бургас. При това класен хостинг.

– на един хостинг могат да се сложат повече от един обект – офис, онлайн магазин, склад. А може и 10 онлайн магазина. В този смисъл спокойно един търговец на фитнес уреди да речем може да създаде магазин за велоергометри, магазин за крос тренажори, магазин за професионални кардио уреди и т.н. Нещо, което в реалността по принцип не се прави. Напротив – в реалността се наблъскват бабини гащи до компютъризиран гладиатор – каквото и да значи последното

– сигурността (охраната на обектите ) е част от хостинг-а, Екип от професионалисти се грижи за защитата и така се избягват съмнителните охранители, дядовците с газови пистолети, джебчиите, и подобни набези. Митове са „хакерите”, които ще унищожат съдържанието на сайта. Хакерските атаки са елемент на друг тип набези. Дори да се унищожи част от информацията – тя лесно се възстановява от архив-а, който всеки нормален хостин доставчик осигурява. Трябва да се внимава, защото множество малчугани на възраст от 15 до 23-24 години предлагат хостинг на домашните си компютри. В този случай никой не може да помогне нито на собственика на сайта. Нито на онези, които са посетили сайта и невнимателно са оставили важна инфромация там – особено инфо за кредитни карти, пари, банкови сметки и други.

– Предимство е непрекъсваемостта на работа в интернет. Един обект в Интернет работи 24 часа 7 дни в седмицата. И никой не може да ви каже „копче”, затова, че се нарушават наредби, разоредби, или комщиите се оплакват . Важно: не се налага затваряне на обектите, ако трябва да се преместят на друго място, да се пребоядисат, да се актуализират и т.н.

– Съществено и важни положение е, това, че собственикът нa уеб базиран бизнес има шанса да обучи един единствен – високо-квалифициран екип и с него да управлява всички създадени по-горе магазини. Този единствен екип управлява всички обекти, поради простата причина, че всички обекти са концентрирани на едно място, при това, може да се се използват от т.нар mobile workers – отдалечени (мобилни) работни места. Не трябва „мобилен” да се смесва с нещо по телефона. Мобилен, означава, че технологията за обслужване на уеб обект е такава, че служителят не е ограничен с това къде ще е работното му място, в каква част от денонощиято ще работи, и др.

– Наличието само на един екип, поради особеностите на мрежата, и възможостите за регистрация на всяко от събитията води до по-добра статистика и невъзможност на членовете на екипа на маркират само, когато го наблюдавате.

– Множество други гъдели предлага трансформацията, но те са за по-любопитните.

Продължава в следващият брой .,..

Иначе (днес е вече 26 май 2015 година) … работим по повече от 20 проекта едновременно не само за фирмен уеб сайт :)) … тъй се менят времената

фирмен уеб сайт

Смарт уеб фирмен уеб сайт

 

Follow Us on Twitter

Яндекс.Метрика