Нещо като мемо бележка след среща

April 26th, 2018

мемо бележкаЕдин често пренебрегвам и много полезен документ е мемо бележка, записка, след среща с клиенти. Обикновено, тя се прави, когато двете страни са от по-улегналото поколение, което няма време да си губи времето.

Ето един пример на бележка, която предхожда подписването на договор. В нея се пропускат конкретни суми и срокове, като приликите с действителността са случайни.

В написаното по-долу сме използвали понятия като интернет сайт, позициониране на бизнес в Интернет, социални мрежи, адаптивен дизайн, търсещи сървъри и други, които не поясняваме, поради факта, че те са приели своя граждански смисъл. Готови сме да дадем обяснения и да отговорим на Ваши въпроси, възникнали във връзка с това.

Този документ не е оферта. С него описваме нашето разбиране към момента на задачите, които трябва да се решат. Също така, представя нашите предварителни виждания.

Описание на дейността и позициониране на бизнеса в интернет: 

 • Онлайн:
  1. Изграждане на нов интернет сайт (уеб сайт) с 2 , 3 или 4 езикови версии (броят им не влияе на бюджета), адаптивен дизайн – за десктоп машини и за смарт-устройства с предварително уточнени параметри. Уеб сайтът да е базиран на система за управление на съдържанието, като на следващ етап ще предложим различни технологични варианти с бюджет за тях. Подходящи домейн и хостинг (към момента има домейн и хостинг, възможно е да се наложи смяна на хостинг-а).
  2. позициониране в търсещи сървъри
  3. изграждане на присъствие в подходящи социални мрежи.
 • Каталози: създаване на визия на каталози, които да се използват както онлайн, така и разпечатани (или на носител – диск, „флашка“).
 • Последваща информационна и технологична поддръжка.

Обща информация в тази мемо бележка

(1)

Фирмата Х развива дейност в две основни направления:

 1. Инженеринг – обхваща всички етапи от проучване до инсталация и последваща поддръжка.
 2. Производство
  1. За инженеринговата дейност
  2. По поръчка (заявка, проект) на външен клиент.

Продуктите на фирмата са класифицирани в каталог, обединени в групи. Към продуктите се добавят специфични данни, снимков материал, както и файлове с допълнителна информация. Тази информация трябва да е оптимална: достатъчна за ориентация и подкана за контакт от страна на посетителите на сайта.

Продуктите са както собствено производство, така и на други марки (фирми). Вторите обикновено се представят с цел влагане в проекти от инженерингова дейност.

Разпределянето на информацията по менюта се прави след изграждане на основната навигация и може да се променя през административна част за управление на съдържанието на сайта. По-долу са изброени подходящи компоненти на сайта.

 • За фирмата и екипа:
  • Кратко представяне, обхващащо двата вида дейности с преход към други части на сайта.
  • Факти за историята
  • Квалификация и екип – въпрос на фирмена политика е да се представи като цяло, или като мениджърски екип, или топ специалисти, с които се работи.
  • Важно е да се „спомене“ капацитетът.
  • Предлагаме тук да се изведе мото, или мисия или нещо друго, което да се наложи в интернет пространството. Много актуални са думите ефективност и природосъобразен или екологичен. Разбира се, това е само идея.
 • Референциите са важна част от представянето. Те са подходящи както за самия уеб сайт, така и за блога (специализирана новинарска емисия, отразяваща дейността на фирмата), така и за публикуване в подходящи социални мрежи: Google+, LinkedIn, и т.н. Към момента референциите са представени като обекти по индустрия.
  • Предлагаме референциите да се вземат от 10-на изпълнени обекта.
  • От друга страна изпълнените обекти (или клиенти) да се сложат със снимков материал и освен по индустрия да бъдат класифицирани и по интегрирани в тях системи: lorem , ipsum и други. // Моля да ме извините за вложена некоректна терминология.
 • Партньори: представяне. Подходящо подбрани и представени, те са референция и гаранция за качеството.
 • Сертификати: специална страница за представяне на сертификати, лицензи (ако са приложими) и патенти (ако са приложими). Много често тази информация се скрива в информация за фирмата.
 • Блог: специфично написани статии, които от една страна представят дейността на фирмата като участия, стартиране-приключване на обекти, участия в конкурси, откриване на обекти и други.

В нашата мемо бележка препоръчваме:

(*) да се създаде текст и публикации в блога, свързани с енергийната ефективност с цел разширяване на възможностите за позициониране в търсещите сървъри.

(*) да се обособи част от сайта, наречена „услуги“: проектиране, монтаж, ремонт, и други. Те се включват в инженеринговата дейност и описването им с по 10-на изречения ще доведе до по-добрo позициониране на бизнеса в Интернет.

След изграждане на уеб сайта и въвеждането на налична информация, както и на нова такава, сайтът се регистрира в подходящи директории и търсачки, оптимизира се технологично и информационно, така щото да се придвижва към първи позиции в Гугъл по предварително определени фрази.

Създаването на профили в подходящи социални мрежи от една страна подпомага по-доброто позициониране в търсещи сървъри, от друга страна достига до по-голям кръг потребители. В случая визираме по-скоро Гугъл+ и ЛинкедИн, отколкото фейсбук. Нещо повече, тези мрежи дават възможност до достигане както до клиенти, така и до специлисти, които търсят работа.

Срокът за създаване на уеб сайт от типа, който е подходящ за вас е около 2 седмици след одобрение на дизайна (визията на сайта).

Въвеждането на информация зависи от това, кога е предоставена.

(2) По отношение на каталозите – моля да ни предоставите, за да преценим.

(3) Това са постоянни дейности, които са необходими за доброто състояние на сайта, за задържане на позиции и други.

Разбира се, всеки програмист е най-велик. Той помни, неговата мемо бележка е неговият спомен, а често и проблем.

Банките в Интернет

March 28th, 2018

В последните месеци зачестиха “запитвания” за оферти от банки. Странно, че тези инак акъллии хора искат SEO на сайтовете си, докато на тях всъщност им е нужно съвсем друго: увеличаване на присъствието и подобряване на имиджа на банките в Интернет.

Без значение от началото на разговора, обикновено накрая се очертават следните

Задачи за решаване:

 • общо подобряване на позицииите и присъствието на бранда в интернет, така че да се увеличи трафикът на сайта;
 • оптимизиране на навигацията на сайта за потребители, които го посетят.
 • привличане на трафик: Сайтовете на банки разчитат изключително на директни посещения, на посещения при търсене по име на банка, на посещение за търсене по основни фрази типични за съответния бранш. Целта е да се привлекат посетители, които се нуждаят точно от услугата, която банкат предлага.

За формулиране на горните три задачи сме използвали независима информация за банковия сектор, без да имаме достъп до тракери и броячи на конкретния сайт. Има вероятност да се наложи дефиниране на допълнителни подзадачи, след като се получи такъв и/или след като се инсталират подходящи

Подготвителен период:

 • (АКО) сайтът е базиран на wordpress система за управление на съдържание. Необходимо е, според последните тенденции и изисквания на търсещите сървъри, да се инсталира адаптивна версия за дизайна. Това дава въззможност един и същи сайт да се използва за desktop компютърни системи и за смарт устройства. Базата се запазва, и като цяло финансовият ресурс е оптимален. Във връзка с новия регулатор за личните данни на физически лица, този вариант към момента е по-благоприятен.
 • Информация в сайта е необходимо да бъде прехвърлена. Предполага се, че базата се запазва изцяло, като част от статиите ще се наложи да се допишат.

Същинска работа по задачите 1-3 по горе:

 • Създаване на подходящо съдържание : публикуване поне 3 пъти седмично статия през първите три месеца.
 • Оформяне на подходящи мета данни в статиите. Създаване на подходяща вътрешна свързаност между страници, статии и други елементи.
 • Развиване на присъствието на групи, профили и присъствие в подходящи социални мрежи и бизнес приложение.
 • Изграждане на система от връзки от други сайтове и директории към сайта на банката.
 • Други.

Преди започване на работа по проекта се поставят измерими показатели, които се следят ежедневно и месечно (или седмично) се отчитат и обсъждат. При особен случай или проява на тенденция в поведението на сайта или на сайтовете в бранша по принцип, сигнализираме за това своевременно и при необходимост е променя стратегията.

Ами … това е:)

банките в интернет

Фейсбук е като Ксерокс

October 7th, 2010

Фейсбук е на път да се превърне в ксерокс и самотен бегач като гугъл.
Днес момчетата обявиха три важни нови врътки.
Твърдят, че ще има начин потребителят да свали цялата своя фейсбукска информация, ще има нов dashboard за приложенията (което не е много интересно) и нещо като група щяло да смени списъците.
Каквото и да направят ще става все по-засукано. Накрая ще се появи нещо, което замени бук-а след фейс, но мутренското ще остане.

Та: щяло (вече било можело) всичко да се сваля в един файл.
прозвуча интересно. Теоретично става. Казват, че вчера трябва вече да е вървяло. Не го открихме.

Нов Dashboard за приложенията. Говорихме снощи и решихме, че когато една дума се използва както от гугъл аналитикс и уебмастърстулс, така и от фейсбук, ще прескачаме всичко за нея. Освен това реджектваме всички апликейшънс.

Mark Zuckerberg се е изцепил нещо за сигурността на данните, но щом напишете ЕГН-то си и видите, че самите Институции го публикуват в нет-а, както ви пука за гръдната обиколка на леля ви.

Списъците са третият обект с промени
Според младия Марк, почти никой не изпозлва опцията списъци (lists) и затова ще правят там някакви неща. Това беше една полезна функцийка. Така обаче мислели само 5%.
Хайде със здраве! Много журналя, много чудо в този мутренския тефтер.

Follow Us on Twitter

Яндекс.Метрика