Нещо като мемо бележка след среща

April 26th, 2018

мемо бележкаЕдин често пренебрегвам и много полезен документ е мемо бележка, записка, след среща с клиенти. Обикновено, тя се прави, когато двете страни са от по-улегналото поколение, което няма време да си губи времето.

Ето един пример на бележка, която предхожда подписването на договор. В нея се пропускат конкретни суми и срокове, като приликите с действителността са случайни.

В написаното по-долу сме използвали понятия като интернет сайт, позициониране на бизнес в Интернет, социални мрежи, адаптивен дизайн, търсещи сървъри и други, които не поясняваме, поради факта, че те са приели своя граждански смисъл. Готови сме да дадем обяснения и да отговорим на Ваши въпроси, възникнали във връзка с това.

Този документ не е оферта. С него описваме нашето разбиране към момента на задачите, които трябва да се решат. Също така, представя нашите предварителни виждания.

Описание на дейността и позициониране на бизнеса в интернет: 

  • Онлайн:
    1. Изграждане на нов интернет сайт (уеб сайт) с 2 , 3 или 4 езикови версии (броят им не влияе на бюджета), адаптивен дизайн – за десктоп машини и за смарт-устройства с предварително уточнени параметри. Уеб сайтът да е базиран на система за управление на съдържанието, като на следващ етап ще предложим различни технологични варианти с бюджет за тях. Подходящи домейн и хостинг (към момента има домейн и хостинг, възможно е да се наложи смяна на хостинг-а).
    2. позициониране в търсещи сървъри
    3. изграждане на присъствие в подходящи социални мрежи.
  • Каталози: създаване на визия на каталози, които да се използват както онлайн, така и разпечатани (или на носител – диск, „флашка“).
  • Последваща информационна и технологична поддръжка.

Обща информация в тази мемо бележка

(1)

Фирмата Х развива дейност в две основни направления:

  1. Инженеринг – обхваща всички етапи от проучване до инсталация и последваща поддръжка.
  2. Производство
    1. За инженеринговата дейност
    2. По поръчка (заявка, проект) на външен клиент.

Продуктите на фирмата са класифицирани в каталог, обединени в групи. Към продуктите се добавят специфични данни, снимков материал, както и файлове с допълнителна информация. Тази информация трябва да е оптимална: достатъчна за ориентация и подкана за контакт от страна на посетителите на сайта.

Продуктите са както собствено производство, така и на други марки (фирми). Вторите обикновено се представят с цел влагане в проекти от инженерингова дейност.

Разпределянето на информацията по менюта се прави след изграждане на основната навигация и може да се променя през административна част за управление на съдържанието на сайта. По-долу са изброени подходящи компоненти на сайта.

  • За фирмата и екипа:
    • Кратко представяне, обхващащо двата вида дейности с преход към други части на сайта.
    • Факти за историята
    • Квалификация и екип – въпрос на фирмена политика е да се представи като цяло, или като мениджърски екип, или топ специалисти, с които се работи.
    • Важно е да се „спомене“ капацитетът.
    • Предлагаме тук да се изведе мото, или мисия или нещо друго, което да се наложи в интернет пространството. Много актуални са думите ефективност и природосъобразен или екологичен. Разбира се, това е само идея.
  • Референциите са важна част от представянето. Те са подходящи както за самия уеб сайт, така и за блога (специализирана новинарска емисия, отразяваща дейността на фирмата), така и за публикуване в подходящи социални мрежи: Google+, LinkedIn, и т.н. Към момента референциите са представени като обекти по индустрия.
    • Предлагаме референциите да се вземат от 10-на изпълнени обекта.
    • От друга страна изпълнените обекти (или клиенти) да се сложат със снимков материал и освен по индустрия да бъдат класифицирани и по интегрирани в тях системи: lorem , ipsum и други. // Моля да ме извините за вложена некоректна терминология.
  • Партньори: представяне. Подходящо подбрани и представени, те са референция и гаранция за качеството.
  • Сертификати: специална страница за представяне на сертификати, лицензи (ако са приложими) и патенти (ако са приложими). Много често тази информация се скрива в информация за фирмата.
  • Блог: специфично написани статии, които от една страна представят дейността на фирмата като участия, стартиране-приключване на обекти, участия в конкурси, откриване на обекти и други.

В нашата мемо бележка препоръчваме:

(*) да се създаде текст и публикации в блога, свързани с енергийната ефективност с цел разширяване на възможностите за позициониране в търсещите сървъри.

(*) да се обособи част от сайта, наречена „услуги“: проектиране, монтаж, ремонт, и други. Те се включват в инженеринговата дейност и описването им с по 10-на изречения ще доведе до по-добрo позициониране на бизнеса в Интернет.

След изграждане на уеб сайта и въвеждането на налична информация, както и на нова такава, сайтът се регистрира в подходящи директории и търсачки, оптимизира се технологично и информационно, така щото да се придвижва към първи позиции в Гугъл по предварително определени фрази.

Създаването на профили в подходящи социални мрежи от една страна подпомага по-доброто позициониране в търсещи сървъри, от друга страна достига до по-голям кръг потребители. В случая визираме по-скоро Гугъл+ и ЛинкедИн, отколкото фейсбук. Нещо повече, тези мрежи дават възможност до достигане както до клиенти, така и до специлисти, които търсят работа.

Срокът за създаване на уеб сайт от типа, който е подходящ за вас е около 2 седмици след одобрение на дизайна (визията на сайта).

Въвеждането на информация зависи от това, кога е предоставена.

(2) По отношение на каталозите – моля да ни предоставите, за да преценим.

(3) Това са постоянни дейности, които са необходими за доброто състояние на сайта, за задържане на позиции и други.

Разбира се, всеки програмист е най-велик. Той помни, неговата мемо бележка е неговият спомен, а често и проблем.

Успешните уеб проекти стартират с опростена функционалност и минималистично

June 30th, 2017

Колкото по-амбициозен е един проект, толкова повече функции се очаква да се накачулят около основното му ядро. Този факт скрива идеята на проекта и потребителят, най-вечеконкурентът, го разглежда единствено и с цел – любопитство или както се казва “гледа какво да крадне”.

Основната амбиция на амбициозните проекти би следвало да е – да вършат работа.

Една група подобни проекти са системите с двупосочна връзка.

Започнахме да разработваме такива около 2003-та година. Тогава нашият екип се отказа окончателно от лоцалните приложения и започна разработка на специализирани интернет (уеб) базирани платформи за обмен на информация между възложители и изпълнители на поръчки в различни сфери.

Няколко години преди това, през 1999-2000 година реализирахме няколко експериментални варианта. Тогава те представляваха опростени сайтове с класифицирани обяви. Достъпът до контактите на потребителя, въвел обявата, се получаваше при определени условия. Простично и ясно.

И тъй, дойде 2003, за която започнахме да говорим по-горе …

Основната функционалност на платформите за обмен на информация е: два вида потребители и работа, която трябва да се свърши на оптимална цена за оптимално време – едните предлагат работа, другите предлагат цена и срок. Звучи просто.

Според особеностите и различността на проекта, гъделите, които поръчителят на платформата иска да предложи на потребителите, тази функционалност се разклонява. Ако сте разработчик, основната ви задача на този етап е да накарате поръчителя на системата да се откаже от всички финтифлюшки, които той мисли, че привличат потребителите, които всъщност абсолютно не харесват финтифльюшките, защото ги отвлича от основното, за което са на сайта,  а именно – да си свършат работата.

Независимо, че е базирана на една и съща система за управление на съдържанието и като администрация изглежда еднаква, всяка платформа, която разработваме, е различна като публична част. Това иде да рече, че всеки такъв сайт е с индивидуален дизайн.

И тук ще представим две от тези системи с тяхната визия.

Builder.Bg – платформа за връзка между възложители и изпълнители в строителството и A.H.  – платформа за връзка между зъболекари и пациенти.

Първият проект е уеб приложение, което е предназначено за България, докато второто обхваща държави в Централна Европа и САЩ.

И двете платформи предлагат двупосочна ангажираност.

A.H. свързва пациенти с лекари и лекари с пациенти. Пациентът е възложител. Той дефинира своя проблем и го представя в платформата. Лекарите от своя страна изпращат своите предложения така, че пациентът да избере най-добрата оферта. От друга страна, пациенти, които търсят специалисти имат възможност да заемат директно час за тях на база това, какво са лекарите са въвели като свободни часове.

Ace Health

Builder.Bg работи на подобен принцип на обмен на информация. Възложителят търси изпълнители за своя проект, като избира най-изгодната сред получените от „билдърите“ оферти.

Builder.Bg

И така, да се върнем в началото:

Твърдя, че амбициозните проекти са успешни, когато стартират с опростена функционалност и минималистично. Ако все още се съмнявате – спомнете си Google, както и нещо далеч по-близко – abv.bg.

Стъпките за успешен амбициозен проект са:

  • маркетинг
  • ясна идея
  • добре описана функционалност  – ако сте изпълнител на проект, не оставяйте това на случайността и на волята на поръчителя
  • избор на подходяща технология за реализация – избягвайте wordpress, open и summer cart и друг безплатен софтуер.
  • устойчивост на проекта – как ще се издържа след като е направена началната инвестиция.

За всичко казано по-горе стоят почти 20 години опит в разработка на уеб базирани приложения, горе-долу толкова години, на колкото е Оня младеж, който ви обещава да го направи за 10 пъти по-малък бюджет.

Google, Яндекс, Фейсбук – развитие на ход

January 28th, 2013

Промените в интерфейса и API-тата на Google, FaceBook и Yandex продължават, къде гладко, къде с по-големи сътресения. Това естествено се отразява най-вече на фирмите за уеб дизайн и SEO
Уеб пространството заприлича на Европа преди втората световна война, което гигантите – социални мрежи и търсачки преразпределят.

От няколко дни е налице нов интерфейс на Image Search (търсене на изображения на Google), който показва превютата на изображенията, без да се отваря нова страница. Обхождането и откриването на търсено изображение също е облекчено.

Има вероятност новият интерфейс да рефлектира върху резултатите от посещаемостта на сайтовете, които разчитат на добро индексиране на картинки, но сред нашите клиенти такъв отлив не се забелязва засега. Заедно със самите изображения в резултатите от търсене в Google се появява мета информация – резолюция, устройство или софтуер, използван за създаването на файла, дата, геолокация и др. В последните има най-вече визуална промяна.

Google image search нова визия

Нова визия на Google image search

По отношение на Фейсбук.  Там промените са ежедневни и понякога зловещи за разработчиците. Младата компания, която разчита повече на психологията, отколкото на опит, се опитва да догони Гугъл, който е вече уеб операционна система.

Промените при Фейсбук не са толкова видими за редовия потребител. Те по-скоро рефлектират върху работата на девелопърите (програмисти), на които се налага пренаписване на готови фейсбук приложения. Естествено, опитът на последните си казва думата, и все по-рядко екипът на Марк Зукърбърг може еда ги стресне.

На този етап препоръчваме да се създават групи, а не страници, колкото и това да е извън общоприетото. Групите дават по-голяма гаранция, че вашият пост ще достигне до читателите. Имаме няколко специално подготвени профила за таргетирано увеличаване на абонатите на групи на наши клиенти, и при необходимост можете да се свържете с нас.

По отношение на нашия опит – за последния месец, съвместно с наши партньори, направихме две успешни кампании – за П.Г и за О.А.

Кампании във Фейсбук

Кампании във Фейсбук

Яндекс – на път е да изскочи пред всички останали, за което са налице предпоставки.
Както за редовите потребители, така и за професионалисти в нашия бранш Яндекс буквално „бълва“ нови средства. От полузатворен търсещ сървър, яндекс се превърна в удобен уеб кит от средства за вграждане, за популяризиране и следене.

Онези от вас, с които сме в непрекъснат контакт са наясно, че в Яндекс вече се добавят фирми, изобразяват се карти, а по отношение на следенето на онлайн поведението на посетителите на сайтове – това е най-удобното средство.

Бразузерът на Яндекс все още не е достатъчно доработен, но ние го пробвахме и установихме, че наподобява Гугъл,

Yandex, оптимизиране за Яндекс

Yandex, оптимизиране за Яндекс

За ползване не предимствата на Яндекс е необходимо да имате създаден профил, като еднократното му създадане дава достъп до всички средства. За повече информация – свържете се с нас.

Екип за уеб дизайн и SEO

Дизайнерите на Перфект груп с номинация

September 27th, 2012

Нашият клиент Perfekt Group получи поредната ВИП номинация. Екипът на фирмата, воден от Ружа Стойкова, е номиниран в категория Луксозен проект на годината със Замъка на Коняка във Франция за наградите VIP Property Awards 2012.

Дизайнът Замъка на Коняка е в типичния стил на Перфект груп.

Приятелските отношения между Перфект груп и нашия екип датират от 7-8 години и продължават в поколенията. Дизайнът на сайта е компилация от разкош и прагматичност. Успех.

Уеб сайт на Перфект Груп

Уеб сайт на Свободна безмитна зона

September 11th, 2012

Уеб сайтът на Свободна безмитна зона е на финалната права

Започва финалният спринт на екипа ни по пистата на новия интернет сайт на Свободна безмитна зона Бургас, чието проектиране и изработка бяха поверени на Смарт Уеб студиото на Kak Development.

Част от новата визия, предложена от уеб дизайнерите

Уеб дизайн Бургас. Интернет сайт на Безмитна зона

Уеб дизайн Бургас. Интернет сайт на Безмитна зона

Follow Us on Twitter

Яндекс.Метрика